6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAfacerea Gu, un scandal răsunător

Afacerea Gu, un scandal răsunător

Procurorii chinezi au acuzat un înalt responsabil militar, locotenent-general Gu Junshan, de o serie de crime pritre care corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, lăsând să se întrevadă ceea ce ar putea fi cel mai mare scandal de corupţie din cadrul forţelor armate ale Chinei.

Acuzaţiile aduse locotenent-generalului Gu sunt rezultatul unei anchete de mare anvergură în cadrul campaniei anticorupţie a lui Xi Jinping ­(foto), decis să dea exemple mediatizate de personalităţi militare fără onoare. Obiectivul său este transformarea armatei într-o forţă de luptă aptă să proiecteze puterea sa în străinătate, întărind în acelaşi timp autoritatea sa asupra armatei.

Anunţarea afacerii generalului Gu de către agenţia oficială Xinhua ­intervine la doi ani după ce acesta a fost înlăturat „în linişte” ca ­şef-adjunct al Departamentului General a Logisticii. Dar o anchetă internă l-a acuzat că patronează o vastă reţea de racket a amenajării ­teritoriului, permiţându-i lui şi ­familiei acumularea de zeci de ­reşedinţe costisitoare, în unele anchetatorii descoperind stocuri de ­băuturi alcoolice de marcă, lingouri de aur şi bani. Anchetarea generalului Gu, care avea autoritate de comandă asupra modului în care erau folosite resursele armatei, afectează armata prin amploarea activităţilor sale, ­estimarea activelor fiind de la câteva sute de milioane la câteva miliarde dolari.

În discursuri interne, preşedintele Chinei acuza un „fenomen Gu Junshan” mai larg al corupţiei militare şi cerea măsuri pentru „asanarea solului care produce Gu Junshan”, ameninţând că va determina căderea „marilor şi micilor Gu Junshan”.

Generalul Gu a furnizat deja anchetatorilor suficiente informaţii pentru a viza clienţii puternici, în principal Xu Caihou, nr. 2 rang al armatei şi membru al Biroului Politic, înainte de pensionarea din 2012. Persoanele legate de Gu, printre care ofiţeri la pensie, diplomaţi străini şi copii ai foştilor înalţi lideri chinezi, au făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului.

În localitatea natală a genera­lului Gu, din centrul Chinei, fratele său, un fost şef de partid, a realizat ­tranzacţii imobiliare locale şi contracte de ­aprovizionare militară cu susţinerea sa. Un funcţionar la ­pensie a declarat că în 2012 armata pregătea un act de acuzare a ­generalului pentru încasarea unui milion de dolari ca mită şi comisioane oculte.

Concret, generalul Gu deţine câteva zeci de apartamente în centrul Beijingului şi o casă în oraşul Puyang, în provincia centrală Henan, decorată cu obiecte de artă din aur şi fildeş. În această reşedinţă cu arhitectură inspirată de Oraşul Interzis – fostul palat al împăraţilor chinezi – au fost descoperite numeroase bunuri, printre care o statuie a lui Mao Tse-Tung, o machetă a unui vapor şi o chiuvetă, toate din aur, potrivit Caixin. Procesul lui Gu s-ar putea ţine cu uşile închise, arată media chineză.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă