18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialCalculele care ar trebui să determine demisia lui Oprescu

Calculele care ar trebui să determine demisia lui Oprescu

În aprilie 2015 primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar trebui să-şi depună mandatul. Un calcul simplu arată că este aproape imposibil ca la data mai sus menţionată Bucureştiul să scape de majoritatea covârşitoare a câinilor vagabonzi, aşa cum şi-a asumat edilul- şef al Capitalei.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la data de 1 octombrie, că va pleca de la municipalitate dacă planul său, potrivit căruia 80% din câinii fără stăpân vor dispărea în 18 luni, nu va funcţiona. Anunţul său a fost făcut în cadrul unei emsiuni de televiziune şi suna astfel: „Dacă în 18 luni nu scăpam de 80% din maidanezii de pe străzile din Capitală, mă scol în picioare şi spun… în condiţiile astea plec eu şi mă duc învârtindu-mă. Plec singur. Ce, trebuie sa-mi dau demisia?” Primarul a făcut acest anunţ în contextul aprobării la mijlocul lunii septembrie a legii care prevede eutanasierea maidanezilor.

187, câinii primarului

Legea prevede, printre altele, că un câine fără stăpân care nu este revendicat sau adoptat în termen de 14 zile lucrătoare va fi eutanasiat de primării. Acestea sunt obligate să-i informeze pe cetăţeni cu privire la câinii fără stăpân care pot fi adoptaţi. De asemenea, eutanasierea nu este obligatorie, câinii putând fi ţinuţi în adăposturi dacă primăriile deţin aşa ceva sau dispun de fonduri. Doar că Primăria Capitalei s-a mişcat extrem de greoi şi de la angajamentul primarului au trecut aproape cinci luni. Şi abia acum, scrie Mediafax, primăria a reuşit să eutanasieze câţiva maidanezi fără stăpân.

Un număr de 187 de câini fără stăpân din adăposturile Primăriei Capitalei au fost eutanasiaţi începând de miercuri, aceste animale având peste 100 de zile de la prinderea lor, a anunţat joi Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. „Ieri şi azi (miercuri şi joi, n.r.) au fost eutanasiaţi 187 de câini fără stăpân, care aveau mai mult de 100 de zile de stat în adăposturi. Potrivit legii, câinii sunt ţinuţi 14 zile pentru revendicare sau adopţie, iar după expirarea acestui termen, pot fi eutanasiaţi. Prelungirea trebuie să fie justificată. Curtea de Conturi va cere socoteală pentru cheltuielile făcute de administraţie pentru fiecare animal ţinut în plus peste termenul de 14 zile”, a spus Răzvan Băncescu.

Potrivit lui Băncescu, în adăposturile municipalităţii sunt, în acest moment, peste 1.000 de câini care au depăşit termenul de 14 zile. „Gândiţi-vă că am avut săptămâna trecută 35-40 de adopţii şi zile în care nu a fost adoptat nici un câine, în raport cu un minim de 90 de câini pe care autoritatea îi prinde într-o zi”, a mai spus Băncescu. El a precizat că eutanasierea este făcută de o parte din cabinetele veterinare care au contract cu Primăria Capitalei pentru sterilizarea acestor animale.

Problema este că în Bucureşti sunt aproximativ 65.000 de câini fără stăpân. După cum şi-a asumat Oprescu, până în aprilie 2015 (adică peste un an şi două luni) ar trebui să dispară de pe străzile oraşului peste 50.000 de câini şi să mai rămână 15.000. Chiar dacă s-ar menţine media de 93 de câini eutanasiaţi pe zi (în realitate imposibil dat fiind faptul că primăria are doar 1.000 prinşi) un calcul simplu arată că Oprescu ar avea nevoie (presupunând prin absurd că aceşti câini nu se vor înmulţi) de minim 540 de zile.

Dar poate că primarul Oprescu are puteri magice şi deşi în cinci luni a făcut să dispară 187 de câini, în 14 luni vor dispărea minim 50.000.

Ce a declanşat prigoana

Problema câinilor vagabonzi a revenit în atenţia autorităţilor abia după ce Ionuţ, un copil în vârstă de patru ani a murit, la începutul lunii septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi în zona Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica. Atunci, primarul general Oprescu a oferit un spectacol penibil declarând că legislaţia nu îl ajută să stârpească maidanezii de pe raza Capitalei.

Cele mai citite

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă