12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCele mai căutate biserici din București

Cele mai căutate biserici din București

De Paști, chiar și cei mai liber-cugetători din fire iau, pentru scurt timp, calea bisericii. De Înviere se vede de ce 90% din locuitorii României se declară la recensământ creștini. În toată țara bisericile gem de lume. Bucureștiul nu face excepție. Numai că aici, mai mult poate ca în alte locuri, avem niște lăcașuri de cult mai asaltate decât altele.

În timp ce unii creștini preferă biserica de „proximitate“, din parohia lor, alții, dimpotrivă, își părăsesc cartierul, oricât de îndepărtat de centru ar fi acesta, pentru a lua lumină de la bisericile-vedetă ale Bucureștiului.

Perla bisericilor din Capitală rămâne, indiscutabil, Mânăstirea Stavropoleos (foto). Aici se adună intelectualitatea orașului și foarte mulți reprezentanți ai lumii artistice: actori ca Valeria Seciu, mamă a unui fiu monah la Muntele Athos, Magda Catone, trupa de la Teatrul Mic, care păstrează tradiția de pe vremea când îi căra pe toți aici doamna Poldi Bălănuță, și mulți alții vin să ia lumină din acest lăcaș atât de frumos și de cald, păstorit de părintele Iustin Marchiș, unul dintre cei mai emblematici clerici ai Bisericii Ortodoxe Române. La Stavropoleos vin și vedete TV, cum e Gianina Corondan, dar și oameni politici, precum Mihail Neamțu, șeful partidului Noua Republică. Multe familii de tineri își aduc copiii la împărtășit în acest loc și atmosfera este întotdeauna nu doar pioasă, ci și cu adevărat creștinească. La Stavropoleos nu ai să vezi celebrele îmbrânceli pentru „paște“ sau pentru aghiazmă atât de dragi buletinelor de știri și nici nu ai să fii vreodată primit cu sfaturile necerute și privirile răutăcioase ale soboarelor de babe atotștiutoare care-ți „scanează“ vestimentația și te amenință cu damnarea veșnică dacă nu ai, ca femeie, capul acoperit. Aici totul decurge în perfectă ordine și ­deplină eleganță. Dacă bisericilor li s-ar acorda stele, cu siguranță că ­Biserica Stavropoleos ar primi cinci. Nu ­degeaba este printre foarte puținele ­edificii din București trecute în faimosul Ghid Michelin. Sigur că, dincolo de atmosfera care-ți încălzește sufletul, Mânăstirea Stavropoleos îți încântă și ochii cu o arhitectură superbă, dar și auzul, cu minunații cântăreți de la strană, care păstrează în muzica lor cu sfințenie tradiția muzicii psaltice.

O altă biserică foarte populară în rândul intelectualilor este Biserica Sfântul Silvestru. Ea a rămas în inima multor credincioși de pe vremea când părintele Galeriu își ținea aici încă din timpul comunismului faimoasele sale predici. Lumea venea puhoi nu doar din București, ci chiar din toată țara, să-l asculte pe bunul părinte, atât de blând cu oamenii, dar atât de dur cu autoritățile vremii. La Biserica Sfântul Silvestru mai slujește încă părintele Nicolae Bordașiu, fost deținut politic, care a făcut parte alături de Vasile Voiculescu, de părintele Sofian Boghiu și de mulți alți intelectuali din cunoscuta grupare isihastă „Rugul aprins“ ce își găsise refugiu în perioada interbelică și-n primii ani ai comunismului la Mânăstirea Antim. Toți acei oameni și-au plătit credința cu ani grei de temniță. În această biserică puteți vedea icoane pictate de Sorin Dumitrescu, care este, de altfel, nelipsit de la slujbe. În curtea bisericii se află și mormântul modest al părintelui Galeriu, la care puteți aprinde o lumânare.

Un alt loc ce atrage creștinii din tot Bucureștiul este Biserica Kretzulescu. Aici slujește părintele Nicolae Răducă, un mare profesor teolog. Una dintre enoriașele sale cele mai fidele este doamna Olga Tudorache.

La Biserica Rusă slujește un preot cu adevărat vedetă, părintele Vasile, cel care are și un talk-show la TVR Cultural, „Spovedania de la miezul nopții“. Cum această biserică, ce are ca hram ziua Sfântului Nicolae, este și paraclis studențesc, fiind situată vizavi de Universitate, ea este întotdeauna plină-ochi de tineri evlavioși, ­care-și amintesc de Dumnezeu chiar și în afara sesiunii.

Mulți creștini cu frica lui Dumnezeu vor să ia, dacă se poate, Lumină chiar din mâna Patriarhului Daniel. Aceștia se îngrămădesc cu miile în noaptea de Înviere pe Dealul Mitropoliei, atrași și de soborul de înalți prelați ce slujesc alături de Patriarh, dar și de celebrul cor al Catedralei Mitropolitane. În schimb, cei care-și doresc un loc liniștit și plin de har merg la minunatul schit Darvari, care funcționează tot în regim mânăstiresc. Nu este nevoie să mergi până în nordul Moldovei sau în Maramureș pentru a simți pacea mânăstirilor. Este de ajuns să părăsești aglomeratul bulevard Maria Rosetti și, la un colț, să o iei în sus pe micuța stradă Darvari, să asculți toaca bătând și dangătul mângâietor al clopotelor ca să simți deja un „preview“ al Raiului.

Cele mai citite

“Biblioteca din autobuz”. Unde și când va fi disponibilă noua opțiune din transportul în comun

Veste minunată pentru locuitorii din Târgu Mureș! În Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Biblioteca Județeană Mureș vine cu o inițiativă inovatoare - "Biblioteca din autobuz"....

Gata cu gătitul. Liviu Dragnea trece la treburi serioase și își deschide o afacere în domeniul comerţului cu ridicata de material lemnos

Conform informațiilor obținute de Economica.net din Monitorul Oficial, fostul politician Liviu Nicolae Dragnea a înființat recent firma LND Trading. Această companie este controlată de...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă