10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPătraşcu (Primăria Capitalei): Singurele victime în problema Halei Matache sunt cetăţenii din...

Pătraşcu (Primăria Capitalei): Singurele victime în problema Halei Matache sunt cetăţenii din zonă

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat luni că, în problema Halei Matache şi a administraţiei versus ONG-uri, singurele victime sunt cetăţenii din zonă, care au de suferit din cauza opririi proiectului municipalităţii, informează Mediafax.

“Se discută în paralel. Administraţia are o poziţie la care nu cedează, iar ONG-urile implicate în acest subiect au poziţie divergentă şi, de fapt, nu prea există dialog, singurele victime fiind cetăţenii din zonă. ONG-ul celor care locuiesc acolo (Asociaţia Pro Matache – n.r.) este la mijloc şi este victimă”, a declarat, luni, Gheorghe Pătraşcu, după dezbaterea publică asupra celor trei planuri urbanistice zonale pentru zona Berzei-Buzeşti, care prevăd, printre altele, strămutarea Halei Matache.

Arhitectul-şef al Capitalei a mai spus că, din punct de vedere al monumentului istoric, “elementele de metal sunt valoroase”, acestea urmând a fi extrase, depozitate, restaurate şi folosite la reconstruirea halei pe un alt amplasament.

“Dacă vedeţi o imagine cu Hala Matache dinainte de război, este absolut o altă clădire. Încă nu s-a luat decizia dacă se reconstruieşte forma originală a halei dinainte de război sau cea hibrid, de după război. În orice caz, zidăria de acolo nu are valoare în ecuaţia monumentului istoric. Elementele de metal sunt cele valoroase acolo, se extrag, se depozitează, se restaurează şi se vor folosi la reconstrucţia pe un alt amplasament al halei”, a spus Gheorghe Pătraşcu.

Preşedintele Asociaţiei Pro Matache, Silviu Marcu, a precizat că, în problema Halei Matache, municipalitatea şi societatea civilă îşi dispută proiectul “pe spatele nostru, al cetăţenilor care locuim în zonă”.

Marcu a mai spus că locuitorii din zonă nu-şi doresc decât soluţionarea problemelor şi o decizie, precizând că nu sunt nici de partea municipalităţii, dar nici de partea ONG-urilor.

“Soluţia ar fi ca atât administraţia, cât şi ONG-urile, adică ambele părţi, să se aşeze la masa tratativelor, să discute cu specialiştii şi să decidă ce este mai bine pentru Bucureşti şi să se ţină cont de locuitorii zonei. ONG-urile să se aşeze la masa tratativelor, să nu mai fie atotştiutori, pentru că noi suferim, suntem falimentari, trăim într-o zonă care este insalubră, plină de mizerie şi gunoi”, a adăugat Silviu Marcu, arătând că soluţiile în acest caz nu sunt la locuitorii din zonă, care nu sunt specialişti.

În legătură cu PUZ-urile pentru zona Berzei-Buzeşti, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşar Dan, a arătat că acestea, dacă vor fi aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), vor fi atacate în instanţă.

“Suntem deja în instanţă, cu acţiuni împotriva unor avize premergătoare PUZ-urilor. În secunda în care acestea vor fi aprobate, dacă nu vor fi anulate până atunci în instanţă, le vom ataca şi pe ele, pentru că legea interzice mutarea halei, şi ei (Primăria Capitalei – n.r.) o mută. Legea zice că trebuie să ai un studiu de trafic şi un aviz de mediu, pe care ei nu le au, şi trebuie să ai şi nişte studii de fundamentale, pe care ei nu le au. În total, 12-13 elemente de ilegalitate”, a arătat Nicuşor Dan.

Directorul Direcţiei de Transporturi din Primăria Capitalei, Ion Dedu, a arătat că PUZ-urile pentru zona Berzei-Buzeşti ar putea fi dezbătute în şedinţa CGMB de la jumătatea lunii aprilie, precizând că, dacă acestea vor fi aprobate, va fi obţinută autorizaţia de construire, iar lucrările vor fi reîncepute pe această porţiune de arteră din diametrala Berzei-Buzeşti-Uranus.

“În două-trei săptămâni, dacă PUZ-urile vor fi aprobate şi autorizaţia de construire emisă, vom putea relua lucrările pe porţiunea Calea Griviţei-Mircea Vulcănescu şi, până la sfârşitul anului, vom putea termina acest proiect”, a spus Dedu, precizând că, din punctul de vedere al reprezentanţilor municipalităţii, soluţia de strămutare a Halei Matache este mai ieftină cu aproximativ un milion de euro decât păstrarea acesteia pe actualul amplasament.

În 13 februarie, peste 50 de persoane au protestat în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului de resort să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-ar fi luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.

La 20 septembrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că trebuie lămurită situaţia Halei Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti – Berzei sunt cheltuieli fantastice. Edilul a precizat atunci că hala va fi mutată “exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo”, pentru construcţia drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei are însă nevoie de avizul Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi de cel al Ministerului Culturii, Hala Matache fiind monument istoric.

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă