10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe aleg tinerii români să studieze în străinătate?

Ce aleg tinerii români să studieze în străinătate?

Ultimii doi ani de liceu sunt marcaţi de întrebarea „Ce facultate vrei să faci?”, iar ultimul an de facultate este echivalent în mintea studenţilor cu întrebarea „Ce faci după ce îţi dai licenţa?”.

Cifrele ne arată că în ultimii ani tot mai mulţi tineri din România au găsit răspuns la cele două întrebări printre opţiunile academice internaţionale, iar apoi au ales să facă o facultate din străinătate. Peste 20.000 de tineri merg în fiecare an la târguri specializate pentru a se informa şi a avea contact direct cu reprezentanţii universităţilor. Acesta este unul dintre cele mai importante motive care susţin decizia a peste 4500 de români care pleacă anual să studieze în străinătate.

RIUF, Romanian International University Fair, este locul în care tinerii sunt aşteptaţi, pentru a-l zecelea an consecutiv, să găsească răspunsuri la toate întrebările legate de viitorul lor academic. Fie că vorbim de programe de business şi IT sau de programe mai neobişnuite (precum ethical hacking sau filosofia Familiei Simpson), elevii vor afla informaţii de la reprezentanţii celor peste 100 de universităţi internaţionale şi de la consilierii educaţionali care îi pot ajuta gratuit în procesul de aplicare.

Evenimentul va avea loc pe 15 – 16 martie la Bucureşti la Sala Palatului, 18 martie la Cluj-Napoca la Casa de Cultură a Studenţilor şi pe 20 martie la Iaşi la Congress Hall Palas, iar participarea se face pe baza înscrierii pe www.riuf.ro.

Business şi IT – preferatele românilor care studiază în străinătate

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări, atât ale elevilor, cât şi ale părinţilor, face referire la şansele de angajare după absolvire: care sunt cele mai căutate şi bine plătite domenii.

Experienţa de lucru cu elevii şi studenţii a Grupului EDUCATIVA, organizatorii târgului de universităţi RIUF, le-a arătat că cel mai des întâlnit răspuns la întrebarea „Ce facultate vrei să faci?” este „nu ştiu” şi, de cele mai multe ori, alegerile sunt făcute în funcţie de trendurile din anul absolvirii sau de alegerile cunoscuţilor şi prietenilor care au acum o carieră de succes. Atât comisiile de recrutare ale universităţilor din străinătate, cât şi consilierii educaţionali, îi sfătuiesc pe tineri să îşi aleagă programul de studiu în funcţie de pasiuni şi domeniile la care au avut performanţe în activităţile şcolare şi extraşcolare.

În 2013, 21% dintre absolvenţii de liceu care au ales să îşi îndeplinească visul de a deveni studenţi internaţionali cu ajutorul consilierilor educaţionali EDMUNDO au urmat programe de business, management şi finanţe, iar 10% au decis să studieze IT. Nici tineri români iubitori de artă nu au fost puţini, 10% dintre ei alegând să studieze design, 5% arhitectură şi 4% arta spectacolului. Printre opţiunile academice alese de românii care au devenit studenţi internaţionali se mai numără şi studiile sociale, inginerie, marketing şi advertising, ştiinţe medicale, modă, design interior şi sport.

Interesat de programe de studiu ieşite din comun?

Artă culinară, Star Trek şi religia, filosofia Familiei Simpson sau cum să faci hacking într-o manieră etică – şi acestea sunt opţiuni de studiu pentru care tinerii români pot opta.

Cinefilii sau iubitorii de ştiinţe exacte ar putea studia ştiinţa supereroilor la University of Texas. Nu vor obţine diplomă de Superman la finalul cursurilor însă vor înţelege care sunt elementele ştiinţifice existente care stau în spatele acţiunilor supereroilor. Mai interesant de atât, tinerii studiază şi cum ar putea crea un supererou cu ajutorul dezvoltării noastre ştiinţifice actuale.

Iar dacă limbile străine au fost mereu o preocupare a tinerilor, atunci ar putea lua în calcul o nouă opţiune de studiu: limba elfilor poate fi învăţată la University of Wisconsin.

Cel mai mare târg internaţional de universităţi are loc în luna martie

La RIUF elevii şi studenţii au ocazia să identifice cursurile care le răspund cel mai bine pasiunilor şi intereselor pe termen lung de la reprezentanţii universităţilor invitate sau de la studenţii ambasadori, români care studiază în străinătate. De asemenea, vizitatorii vor avea acces la consiliere gratuită din partea consilierilor educaţionali, atât pentru a descoperi care este domeniul de studiu care li se potriveşte, cât şi pentru a realiza dosarul de admitere la o universitate internaţională.

Peste 100 de universităţi din străinătate vor fi prezente la RIUF în luna martie în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi pentru a-şi prezenta ofertele academice, condiţiile de admitere, facilităţile oferite studenţilor internaţionali, posibilităţile de angajare după absolvire şi alte aspecte ce ţin de viaţa de student.

Accesul la eveniment şi la seminariile şi workshopurile din cadrul acestuia se face pe baza înscrierii pe site – www.riuf.ro .

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă