14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialElevii pun note sistemului educativ românesc

Elevii pun note sistemului educativ românesc

 

Elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a din toată țara vor fi testați în acest an la matematică și limba română. Putem vorbi de o premieră, în 2014, în condițiile în care în acest an evaluarea se face la nivelul întregii țări. Altfel, și-n anii precedenți, la inițiativa școlilor, elevii din ciclurile primar și gimnazial treceau prin diverse “site” de evaluare, pentru a se forma clase cu un anumit caracter, precum cele de studiere intensivă a anumitor materii, mai ales limbile străine. Nu se pune presiune pe elevi, în sensul că ei vor susține testele din acest an în sălile de clasă în care învață. Notele obținute nu se vor trece în catalog. 

Rezultatele vor fi comunicate părinților. Dar, mai ales, vor fi analizate în cadrul fiecărui inspectorat școlar județean în parte. Mai mult decât atât, ministrul Educației, Remus Pricopie, vorbește despre un viitor raport național privind “diagnoza sistemului de învățământ”, care se va baza pe rezultatele testelor la care vor fi supuși elevii.

Calendarul testelor

Să vedem, în continuare, calendarul acestor teste, programate în perioada 28 mai-6 iunie. Primii care vor intra în “horă” sunt elevii clasei a IV-a, în zilele de 28 și 30 mai. Urmează colegii lor mai mici, din clasa a II-a, în zilele de 2 și 4 iunie. Cei dintr-a VI-a vor răspunde, în scris, la întrebări pe 5 și 6 iunie. Elevii dintr-a II-a și a IV-a vor fi testați la Limba Română, Matematică și Limba Maternă, pe când cei din clasa a VI-a vor trebui să-și dovedească abilitățile și la Comunicare și Științele Naturii, pe lângă Matematică și Limba Română. Cei din clasa a II-a vor avea la dispoziție 25 de minute pentru a răspunde la întrebări, iar ceilalți – o oră. Copiii vor fi supravegheați de învățătorii și profesorii din școala lor.

Note pentru învățământ

Subiectele nu vor urmări să se stabilească ce au învățat elevii, papagalicește, ci în primul rând ce au înțeles ei din materia predată la clasă. Altfel spus, întrebări care pot fi rezolvate prin răspunsuri logice. Din acest punct de vedere, susține ministrul Pricopie, testele se apropie de genul celor de tip PISA. Interesantă remarca celor de la Ministerul Educației, anume că se va ține cont de rezultatele din fiecare școală în parte. Acolo unde notele de la teste vor fi mici, sunt preconizate măsuri care să remedieze situația. Ce fel de măsuri vor fi luate, nu se spune clar.

Oricum, și-n anii precedenți se știu cazuri de licee la care niciunul dintre absolvenții de acolo n-a luat examenul de bacalaureat. Ceea ce a născut mari semne de întrebare inclusiv în privința calității acelor școli. Nu s-a auzit de măsuri luate împotriva acelor licee, deși, în euforia rezultatelor dezastruoase, apăruse la momentul respectiv chiar și ideea desființării acelor școli. Cât privește testele din acest an, pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, ministrul Educației spune: “Este prima dată când facem acest lucru. Anul viitor evident că vom continua. Nu este o chestiune de opțiune, este o obligație legală, scrie în Legea Educației că trebuie să facem acest lucru”. Rămâne de văzut și care vor fi rezultatele finale, adică să avem un învățământ curățat de incompetență. Pentru ca părinții să aibă, în final, răspunsul la întrebarea: pentru ce își trimit copiii la școală?!  

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă