12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNegocierile de la Geneva s-au încheiat cu un acord de dezamorsare a...

Negocierile de la Geneva s-au încheiat cu un acord de dezamorsare a crizei. Trupele lui Putin rămân pe poziţii

Joi spre seară, după ore de aşteptări peste timpul afectat iniţial, participanţii la reuniunea de la Geneva destinată găsirii unei soluţii de rezolvare a crizei ucrainene au anunţat un acord comun. SUA, Rusia, Ucraina şi UE au convenit o serie de măsuri imediate care vizează salvarea estului Ucrainei de iminenţa unui război civil, între care încheierea violenţelor, dezarmarea grupurilor ilegale şi amnistia pentru separatiştii care au ocupat clădirile publice în ultimul timp.

Acordul, la care participanţii au reuşit să ajungă după o reuniune tensionată şi prelungită cu câteva ore la Geneva, prevede dezarmarea tuturor grupurilor ilegale şi în următoarele zile ele trebuie să părăsească toate clădirile şi spaţiile publice pe care le-au ocupat în timpul crizei. În schimb, separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei vor beneficia de amnistie, excepţie făcând crimele capitale. Iar guvernul de la Kiev va începe imediat consultări publice vizând delegarea puterilor constituţională către provincii.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va avea sarcina – în afara celei de a se asigura că acordul va fi pus în practică – să ajute la implementarea lui. SUA, Rusia şi statele europene vor furniza personal pentru întărirea efectivelor OSCE, care vor avea acces oriunde în Ucraina.

Luând cuvântul după acordul convenit joi seara, secretarul de Stat american, John Kerry a precizat foarte clar că Statele Unite vor considera Rusia responsabilă de conformarea protestatarilor pro-ruşi din estul Ucrainei la condiţiile înţelegerii. „Responsabilitateava reveni celor care au organizat prezenţa acestora, care le-a furnizat arme, uniforme, i-a susţinut şi celor care s-au implicat în ghidarea lor în cursul acestei operaţiuni” a declarat Kerry adăugând că SUA „ştiu foarte clar că Rusia are un impact enorm asupra tuturor forţelor. Şi deţinem dovezi”.

O escaladă prevăzută a sancţiunilor americane contra Rusiei va fi suspendată în aşteptarea respectării de către Rusia a măsurilor din acord, în acest week-end.

Reuniunea de la Geneva, la care a participat şeful diplomaţiei americane, John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavrov, cel ucrainean şi şeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, a început joi dimineaţa cu aşteptări extrem de slabe. Întâlnirea diplomaţilor a fost convocată într-un moment de escaladare a confruntărilor din estul Ucrainei între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi înarmaţi. Cel puţin un manifestant a fost ucis când separatiştii au încercat să ia cu asalt o bază militară din oraşul Mariupol.

Cele cinci puncte

Negocierile diplomatice de la Geneva erau prevăzute iniţial să dureze câteva ore dar discuţiile intense au continuat şapte ore, finalizate cu acordul menit să „dezamorseze tensiunile şi să restabilească securitatea pentru toţi cetăţenii”.

Acordul conţine cinci puncte principale:
-toate părţile să se abţină de la violenţă şi să respingă expresiile „extremism, rasism şi intoleranţa religioasă, inclusiv antisemitism”
-toate grupurile ilegale înarmate trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie eliberate, toate străzile ocupate ilegal şi alte locuri publice din oraşele ucrainene trebuie eliberate
-amnistierea va fi acordată protestatarilor şi celor care au părăsit sediile şi alte clădiri publice şi care depun armele, cu excepţia persoanelor recunoscute de crime capitale
-OSCE ar putea un rol de prim plan ajutând autorităţile să implementeze acordul
-reforma constituţională va fi transparentă şi responsabilă

Acordul nu se referă la masarea trupelor ruse la frontiera ucraineană, nici la prezenţa NATO la frontiera occidentală a Rusiei, anunţată miercuri de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rassmusen. Kerry a acordat o atenţie specială rapoartelor referitoare la manifestelor antisemite distribuite evreilor din Doneţk în care li se cerea să se înregistreze pe lângă autorităţile separatiste. Separatiştii pro-ruşi neagă orice responsabilitate. Fără să blameze în mod special, Kerry a declarat că „în anul 2014, după toată violenţa şi călătoria în istorie, aşa ceva nu este doar intolerabil, este grotesc. Este ceva dincolo de intolerabil”

 

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă