13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialO bancă rusească, anchetată pentru "finanţarea terorismului" în Ucraina

O bancă rusească, anchetată pentru “finanţarea terorismului” în Ucraina

Serviciul ucrainean pentru securitate (SBU) a lansat proceduri judiciare împotriva unei bănci ruseşti pe care o acuză de "finanţarea terorismului" în Ucraina, informează Mediafax.

"Proceduri penale au fost lansate împotriva unor oficiali de la o bancă rusă, care finanţează terorişti ce operează în regiunile din estul Ucrainei sub sloganuri ale separatismului prorus", a anunţat centrul de presă al SBU.

Serviciul afirmă că sediul central al băncii, la Kiev, i-a finanţat în perioada martie-aprilie pe "organizatorii unor grupări teroriste ai căror membri au comis violenţe împotriva cetăţenilor, pogromuri, au provocat incendii, au distrus proprietăţi, au capturat clădiri guvenamentale, au opus rezistenţă reprezentanţilor autorităţilor şi agenţiilor cu atribuţii în aplicarea legii folosind arme".

La 6 aprilie, asemenea grupări au ocupat un sediu SBU în regiunea Lugansk, de unde au sustras armament şi muniţie, potrivit agenţiei.

"Pentru a finanţa grupări teroriste, oficiali de la această instituţie bancară au organizat, în perioada martie-aprilie, transferul sumei de 45 de milioane de grivne (aproximativ 2,5 milioane de euro) în numerar. Banca transferă zilnic între 200 şi 500 de dolari către carduri bancare emise pentru membri ai grupărilor teroriste, furnizându-le astfel susţinere financiară şi ajutându-le să pregătească atacuri teroriste pe teritoriul Ucrainei", afirmă SBU.

O anchetă penală a fost deschisă în baza prevederilor referitoare la finanţarea terorismului din Codul Penal ucrainean, potrivit aceleiaşi surse.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă