16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCehia: Un partid xenofob speră să intre în Parlamentul European

Cehia: Un partid xenofob speră să intre în Parlamentul European

Un partid antiimigraţie înfiinţat în mai 2003 de un om de afaceri japonez câştigă teren în Cehia în vederea alegerilor europene din 25 mai, printr-un discurs xenofob şi speră să intre în PE, după ce a ajuns în Parlamentul de la Praga în urma alegerilor anticipate din octombrie anul trecut, relatează AFP, citată de Mediafax.

Partidul Usvit, înfiinţat în mai 2003 de omul de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura, a obţinut 6,88 la sută din voturi la scrutinul legislativ anticipat organizat în Cehia în octombrie anul trecut.

Formaţiunea îşi pregăteşte acum campania pentru alegerile europene folosind un discurs xenofob, iar lista pentru scrutinul din mai este condusă de avocata Klara Samkova.

"Fără ezitare, trebuie să respingem această formă de imigraţie care are în vedere să abuzeze de sistemul social european. Este obligatoriu să fie închise frontierele UE pentru imigranţi. Aici şi acum", insistă Klara Samkova la o reuniune electorală a partidului său în oraşul Jablonec, din nord-vestul ţării.

Energica avocată în vârstă de 50 de ani susţine cu vehemenţă "protejarea valorilor europene, afirmând că acestea sunt, înainte de toate, valorile creştine".

"Imigranţii aduc valori complet diferite, ceea ce riscă să distrugă Europa, la un moment dat", spune Klara Samkova, în timp ce distribuie fluturaşi electorali în piaţa centrală din oraş.

Cehii, îngrijoraţi de creşterea imigraţiei

Discursul său este pe placul unei mari părţi a cetăţenilor cehi, mai ales că, potrivit unui sondaj realizat de institutul CVVM, 51 la sută consideră că sunt prea mulţi străini în Cehia.

Aproximativ 430.000 de străini se află în prezent în Cehia, ţară cu 10,5 milioane de locuitori şi membră UE din 2004. Dintre aceştia, 113.000 sunt ucraineni, 82.000 sunt slovaci, 52.000 sunt vietnamezi şi 32.000 sunt ruşi.

Unul dintre obiectivele partidului Usvit este să câştige cel puţin un mandat de deputat în Parlamentul European, alături de reprezentanţii Frontului Naţional (FN) francez, Partidului Libertăţii (PVV) din Olanda, sau partidului britanic UKIP.

"Sunt optimistă", asigură Samkova. Dacă va fi aleasă, ea doreşte să devină membră a Comisiei pentru drepturile omului şi denunţă faptul că aceasta este în prezent "acaparată" de reprezentanţi ai formaţiunilor de stânga.

Înăsprirea politicilor de imigrare, consolidarea rolului referendumului şi apărarea suveranităţii naţionale se află printre priorităţile partidului Usvit, care se bucură de o susţinere crescută în regiunile de la frontiera ţării, mult mai afectate decât capitala Cehiei de şomaj şi alte probleme sociale.

"La Praga, sunt mulţi intelectuali care au pierdut contactul cu viaţa reală. La ţară, oamenii apreciază mai mult politica noastră de a spune lucrurilor pe nume", consideră Samkova.

"Voi merge să votez la alegerile europene, iar partidul Usvit este printre favoriţii mei", spune un bărbat în vârstă de 60 de ani.

"Apreciez importanţa pe care o acordă referendumului. Sunt de acord, de asemenea, cu ceea ce promovează în legătură cu imigraţia", adaugă el, înainte de a se plânge de pensia mică de doar 8.000 de coroane (291 de euro).

În schimb, Alena Zeniskova, în vârstă de 39 de ani, angajată la Poştă, respinge eforturile Usvit în favoarea unui referendum privind moneda euro, în condiţiile în care majoritatea cehilor se opun introducerii monedei europene. "Dacă vom adopta moneda euro, vom avea salarii egale cu cele din vestul Europei, sunt sigură", spune Zeniskova.

O altă pensionară, Hana, se arată critică faţă de politicile formaţiunii. "Politica partidului înfiinţat de Okamura nu este nici pozitivă şi nici constructivă. Imigraţia este un lucru natural, este imposibil să fie oprită, ar fi o dovadă de ignoranţă", susţine ea.

"Imigraţia poate fi şi benefică", recunoaşte, la rândul său, avocata Klara Samkova. "Nu am nimic împotriva celor care vin legal şi care muncesc cinstit în Cehia", asigură ea.

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă