12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum se explică agresivitatea Rusiei în Republica Moldova

Cum se explică agresivitatea Rusiei în Republica Moldova

 

Moldovenii au primit ieri o veste bună în momentul în care au aflat că la Bruxelles a fost semnată decizia finală care elimină vizele de călătorie ale cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană.

Oveste proastă a venit din partea comuniștilor care au încercat să răstoarne guvernul Leancă în parlament și a separatiștilor transnistreni, care au anuțat că au efectuat „exerciții militare”. Pe acest fond, trei dintre consilierii președintelui Traian Băsescu s-au aflat la Chișinău pentru discuții privind securitatea cu președintele Nicolae Timofti.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat ieri amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în spațiul Schengen în scopuri turistice. La 27 februarie, PE a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie miniştrii pentru Transport, au aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova. Ultimul pas este publicarea deciziei în Jurnalul Oficial, care urmează să aibă loc la 8 aprilie, potrivit CE. Măsura va intra în vigoare la 20 de zile după publicare. „Până la sfârşitul lunii, cetăţenii moldoveni cu paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen pentru perioade scurte de timp. Aceasta este o mare realizare şi începutul unui nou capitol în relaţiile noastre”, a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

Accelerarea procedurilor de ridicare a vizelor pentru Republica Moldova trebuie pusă în contextul crizei ucrainene, în condițiile în care Moldova nu a semnat încă Acordurile de Asociere și Liber Schimb cu UE. Este un semn de sprijin pentru guvernarea proeuropeană a Moldovei, confruntată cu adversari interni și externi. Ieri, Guvernul Leancă a supraviețuit unei moțiuni de cenzură depusă de comuniști sub motiv că acesta „s-a aliniat la sancțiunile UE impuse Rusiei”, ceea ce nu mai lasă nici o îndoială asupra loialității comuniștilor moldoveni.

În același timp, Tiraspolul a anunțat că efectuat ieri „aplicaţii militare” la care au participat tancuri, artilerie şi sisteme „reactive”. La exerciţiile de joi au participat tancuri de tip T-64, lansatoare de grenade, mortiere de calibrul 82 şi 102 milimetri, tunuri antiaeriene şi au fost efectuate trageri, în cadrul unui scenariu de atac din partea „inamicului”. Atât de „reactive” au fost exercițiile din stânga Nistrului încât, potrivit presei de la Chișinău, au fost efectuate inclusiv exerciții de desant într-un act evident de provocare.

Pe acest fond, în ajun au sosit la Chișinău consilierii prezidențiali, Cristian Diaconescu, Iulian Chifu și Cristian Hrițuc, care au avut discuții cu președintele Nicolae Timofti și cu liderii partidelor din coaliția de guvernământ. Potrivit lui Iulian Chifu, discuțiile cu președintele moldovean au avut drept temă probleme de securitate și de organizare. Consilierul prezidențial nu a confirmat dar nici nu a negat că pe agendă s-au aflat amenințări concrete la adresa Republicii Moldova, dar este clar, după întâlnirea de luna trecută dintre președinții Băsescu și Timofti de la Iași că aceste amenințări nu numai că există, dar că ele sunt suficient de importante și de dinamice încât să necesite consultări periodice între reprezentanții celor două state. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă