21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDegradarea și corupția armatei ucrainene o fac victimă sigură

Degradarea și corupția armatei ucrainene o fac victimă sigură

Ucraina are o armată formată din 77.000 de militari activi și un număr similar de trupe paramilitare ale Ministerului de Interne, peste o sută de avioane de luptă, un număr relativ bun de tancuri și elicoptere care, teoretic, ar putea reprezenta o forță capabilă să facă față celor 50.000 de soldați ruși masați la granița ucraineană. În realitate echipamentele învechite, amplasamentul defectuos și lipsa de pregătire de luptă adecvată o fac complet inutilă.

Când ucrainenii s-au retras de la bazele din Crimeea, rușii i-au lăsat să încarce în trenuri aproape tot echipamentul militar, de la tancuri și tunuri la vehicule blindate. Asta nu pentru că rușii ar fi fost generoși, ci pentru că nu aveau ce face cu tot acest fier vechi care data din perioada sovietică. Atunci când au avut nevoie de ceva de la ucraineni, cum ar fi navele de luptă, le-au „confiscat” fără probleme, iar când nu au fost „confiscate”, cum este cazul celor 36 de avioane ucrainene de luptă Suhoi 27, acestea au fost și încă sunt bine consemnate la sol într-o bază din Crimeea, deci guvernul ucrainean nu le poate folosi.

Potrivit The Economist, nu numai că armata ucraineană este prost dotată, echipamentele nemaifiind modernizate din perioada sovietică, dar este și amplasată prost. Cele mai multe baze militare ucrainene se află în partea de vest a țării (la vest de Nipru) pentru că acolo se aflau bazele sovietice pe vremea când principalul inamic al URSS era NATO. În 23 de ani de independență, Ucraina nu a făcut nimic să schimbe această situație absurdă din punct de vedere tactic și strategic și să își regândească amplasarea trupelor în funcție de principalul pericol, care venea dinspre Est. Astfel că până să apuce să își transfere trupele pe malul de est al Niprului, rușii care așteaptă la graniță vor fi câștigat deja războiul. De aceea generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, a estimat „între trei și cinci zile” perioada necesară pentru trupele ruse pentru a-și atinge obiectivele, indiferent dacă acestea sunt ocuparea estului Ucrainei, tăierea Ucrainei în două pe Nipru, sau, așa cum este mai probabil, crearea unui cordon prin estul, sudul și sub-vestul Ucrainei prin Odesa spre Transnistria. Ceea ce înseamnă că în trei zile Rusia s-ar afla din nou la granițele României. Cu alte cuvinte, le-ar lua rușilor să ocupe Ucraina cam cât le-a luat să înfrângă micuța forță a Georgiei în 2008.

Cum s-a ajuns însă la această degradare incredibilă? Printr-un amestec de incompetență, corupție, subfinanțare și trădare. În 1991, la destrămarea Uniunii Sovietice, armata ucraineană număra 800.000 de oameni și avea al doilea arsenal nuclear din Europa. De atunci, arsenalul nuclear a fost transferat la Moscova în baza unui acord semnat împreună cu Federația Rusă, Statele Unite și Marea Britanie pe care Rusia l-a încălcat deja anexând Crimeea, iar armata s-a tot redus până la aneantizarea cvasi-totală. În loc să se ocupe de modernizarea armatei și îmbunătățirea capacității de luptă, guvernele succesive ale Ucrainei s-au ocupat de cu totul altceva: ee exploatarea în interesul lor personal și al oligarhilor a activelor uriașe ale armatei. După cum știm și de la noi, armata deținea terenuri, stațiuni și bunuri care printr-o simplă semnătură puteau îmbogăți un om peste noapte. Dar dacă la noi aceste practici s-au încheiat o dată cu aderarea la NATO, iar persoanele implicate au ajuns la închisoare, în Ucraina această curățire nu a avut loc niciodată. Astfel patrimoniul a continuat să fie jefuit și exploatat până în zilele lui Ianukovici.

BBC a difuzat zilele acestea o înregistrare tragi-comică a scenei în care tancul ucrainean capturat de separatiștii pro-ruși la Slaviansk era urmărit de un autoturism Lada, bun numai de Programul Rabla, care reușește să îi taie calea și să îl oprească. Asta pentru că soldații ucraineni nu știu să lupte. De la declararea independenței în Ucraina nu s-au făcut niciun fel de manevre militare majore și nu au fost executate nici un fel de exerciții de luptă pentru a testa și îmbunătăți capacitatea de reacție a militarilor în scenarii de război, astfel că soldații ucraineni nu știu să lupte. Ei plimbă niște vehicule blindate dintr-un sat în altul și se lasă capturați.

Nu știu și nici nu e clar că vor să lupte. În toți acești ani, guvernanții de la Kiev au investit în forțele de represiune ale Ministerului de Interne de frica poporului, astfel că acesta a ajuns să aibă un efectiv la fel de mare precum cel al armatei. În plus, forțele Berkut, bunăoară, aveau salarii de două ori mai mari decât cele ale militarilor.

Apoi, pe lângă că nu știu, nu pot și nu vor să lupte – multe dintre forțele ucrainene încă nu s-au hotărât cui îi sunt loiale. Trupele Ministerului de Interne din estul Ucrainei aproape că au pactizat cu separatiștii, de aceea nu există nici o tentivă de rezistență la ocuparea clădirilor publice, dar nici în rândurile armatei lucrurile nu stau altfel. Deja comandantul forțelor navale a dezartat la ruși la o zi după ce fusese numit. Anul trecut, în septembrie, a izbucnit un scandal uriaș când la o inspecție simplă, agenții serviciului secret SBU au descoperit documente secrete sensibile aflate la vedere și la dispoziția oricui în birourile a trei dintre generalii Statului Major, dintre care unul, un amiral, era adjunct. Cei trei au fost acuzați de corupție și de neglijență, a fost acuzată chiar și o conspirație a Moscovei, dar oricare ar fi adevărul, dacă secretele militare ucrainene circulă atât de „liber”, atunci înseamnă că rușii cunosc planurile militare ruse dinainte ca acestea să ajungă la președintele ucrainean.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă