12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFSB a cerut reţelei sociale VKontakte date despre proeuropenii ucraineni

FSB a cerut reţelei sociale VKontakte date despre proeuropenii ucraineni

 Serviciul Federal de Securitate rus (FSB, fostul KGB) a cerut site-ului VKontakte, prima reţea socială rusă, să îi predea datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan, central în mişcarea de contestare proeuropeană în Ucraina, a dezvăluit miercuri seara fondatorul său, relatează AFP, citată de Mediafax.

"La 13 decembrie 2013, FSB ne-a cerut să îi predăm datele personale ale organizatorilor grupului Euromaidan", creat pe reţele sociale pentru organizarea contestării proeuropene care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în Ucraina.

"Răspunsul nostru a fost un refuz categoric", a scris el pe pagina sa de VK.

"Jurisdicţia rusă nu se aplică la utilizatorii ucraineni ai VKontakte. Transmiterea de date personale despre ucraineni autorităţilor ruse ar fi fost contrară legii şi, în plus, ar fi fost o trădare a tuturor acestor milioane de locuitori ai Ucrainei care ne-au acordat încredere", a explicat el.

Durov a refuzat deja, în 2012, să se supună unei solicitări a FSB care i-a cerut, la sfârşitul lui 2011, în timp ce o mişcare de contestare a lui Vladimir Putin reunea zeci de mii de persoane, să blocheze grupurile opoziţiei pe VK.

Reţeaua socială rusă depăşeşte în fosta URSS concurentul american Facebook, cu peste 100 de milioane de utilizatori.

De mai multe luni, aceasta este în centrul unui conflict între acţionari.

În ianuarie 2014, Durov şi-a vândut partea sa în grup, trecută sub controlul celui mai bogat om din ţară, Alişer Usmanov, apropiat al puterii.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă