12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialKievul cere din nou Rusiei să îşi retragă trupele de la...

Kievul cere din nou Rusiei să îşi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina

Kievul reiterează îndemnul către Moscova de a retrage trupele ruse de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva, a anunţat miercuri Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat, relatează agenţia oficială Ukrinform, citată de Mediafax.

"Ucraina cere din nou Rusiei să-şi retragă forţele militare care se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor în această zonă reprezintă o ameninţare reală care putea duce la agravarea situaţiei în estul Ucrainei", afirmă Ministerul de Externe, adăugând că "grupurile separatise proruse din regiune ar putea profita de prezenţa trupelor ruse pentru a provoca intrarea acestora pe teritoriul ucrainean".

Diplomaţia ucraineană subliniază că autorităţile de la Kiev doresc o soluţionare paşnică a situaţiei din estul ţării şi sunt hotărâte să pună în aplicare acordul de la Geneva.

Referitor la prezenţa trupelor ucrainene în estul Ucrainei, ministerul afirmă că acestea au rolul de a garanta securitatea cetăţenilor, indiferent de naţionalitatea lor.

"Mai mult decât atât, aducerea trupelor (ucrainene) în stare de alertă reprezintă o reacţie legitimă la ameninţările şi agresiunea din partea Rusiei împotriva integrităţii teritoriale a statului nostru", potrivit comunicatului diplomaţiei ucrainene.

Recent, Rusia a afirmat că Administraţia de la Kiev trebuie să-şi retragă trupele din estul Ucrainei, unde a fost reluată "operaţiunea antiteroristă" contra separatiştilor proruşi.

"Rusia insistă din nou pentru detensionarea imediată a situaţiei în sud-estul Ucrainei, asupra retragerii trupelor ucrainene şi începerii unui nou dialog interucrainean, cu participarea tuturor formaţiunilor politice", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Cele mai citite

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă