11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPoroşenko, unul dintre cei mai bogați ucraineni, viitorul președinte al țării?

Poroşenko, unul dintre cei mai bogați ucraineni, viitorul președinte al țării?

Omul de afaceri Petro Poroşenko continuă să se situeze pe prima poziție în cursa pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 25 mai în Ucraina, anunță RIA Novosti.

Conform unui sondaj realizat de Centrul pentru Cercetări Sociale și de Marketing al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, 33 % dintre respondenți și 48,4 % dintre cei care sunt hotărâți să voteze pe 25 mai îl vor alege pe Poroșenko președinte.

Cifrele indică faptul că omul de afaceri se apropie de pragul de 50% pentru a câștiga alegerile din primul tur de scrutin. Potrivit sociologului Alexander Chashkovsky, creștere popularității lui Poroșenko s-a datorat sprijinului primit din partea lui Vitali Kliciko, liderul partidului Udar. Expertul a adăugat că Poroșenko se află în frunte chiar și în regiunile de est și de sud pro-ruse din Ucraina.

Fostul campion la box Vitali Kliciko a anunţat că renunţă la candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 25 mai şi îl va sprijini pe miliardarul Petro Poroşenko. Acesta i-a cerut Iuliei Timoşenko să nu mai candideze la preşedinţie pentru a-l susține pe omul de afaceri.

”Conform sondajelor, Petro Poroşenko are acum cele mai mare şanse şi eu în sprijin. Iulia Timoşenko are trebui să îşi asume responsabilitatea şi să-l susţină pe Poroşenko”, a afirmat Kliciko.

Principalul rival al lui Poroșenko, fostul prim-ministru Iulia Timoșenko, este cotată cu 14 % din voturi în sondaj, o creștere de 1,2 % în ultima lună.

Cine este Poroșenko

Născut la Bolhrad, în Odesa, Petro Poroşenko este supranumit „regele ciocolatei". Firma lui Poroşenko, Roshen, domină piaţa dulciurilor din Ucraina. Mai mult, el a început să se extindă în Germania, unde a cumpărat o fabrică de amidon.

Conform Forbes, Poroşenko are participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media, fiind unul dintre cei mai bogați ucraineni. Averea lui este estimată la circa 1,3 miliarde de dolari.

Poroşenko, în vârstă de 48 de ani, a avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004. A condus Banca Naţională a Ucrainei, a fost secretar al Consiliului naţional de securitate şi apărare şi ministru al Afacerilor Externe, iar în anul 2012 a ocupat şi postul de ministru al Economiei. Are afaceri în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, dar se zvoneşte că ar fi şi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului.

 

 

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă