13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPutin ameninţă Ucraina după asaltul armatei la Slaviansk

Putin ameninţă Ucraina după asaltul armatei la Slaviansk

 

După câteva zile de retorică militară, armata ucraineană a intrat în Slaviansk, fieful separatiştilor pro-ruşi, în luptele izbucnite între cele două tabere fiind ucişi cinci rebeli. Preşedintele rus a condamnat imediat intervenţia armatei ucrainene „ce va avea consecinţe asupra celor care iau aceste decizii“. Aflat la Tokio, preşedintele american a acuzat Rusia că nu respectă acordul de la Geneva şi a precizat că noi sancţiuni sunt deja pregătite.

Kievul a lansat o ofensivă militară în Slaviansk, unde cel puţin cinci blindate au trecut peste barajul separatiştilor din nordul oraşului devenit bastionul rebelilor pro-ruşi înarmaţi, care ocupă clădirile oficiale. Lupte au avut loc în jurul oraşului, provocând moartea a cinci separatişti. 

În Slaviansk, personalul civil al primăriei a primit ordinul de a „evacua clădirea”. Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că „în confruntări, cel puțin cinci terorişti au fost eliminaţi şi un soldat a fost rănit, iar trei baraje ale separatiştilor ridicate la intrarea în oraş au fost distruse”. Peste 100 de rebeli înarmaţi au deschis focul asupra trupelor armatei ucrainene cu arme automate şi au folosit grenade. Autorităţile de la Kiev, care anunţaseră în ajun reluarea operaţiunilor „antiteroriste” în estul ţării, au asigurat joi că a fost preluat controlul în primăria din Mariupol, ocupată de separatişti din 13 aprilie, şi armata a respins un asalt al acestora împotriva unei baze militare din apropiere de Slaviansk.

Gata de intervenţie

Rusia a efectuat mişcări de trupe de cealaltă parte a frontierei şi şi-a înmulţit declaraţiile, din ce în ce mai ferme. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a repetat că Rusia este pregătită să intervină dacă interesele sale sunt ameninţate, aşa cum a făcut în Georgia în 2008. Rusia dispune de cel puţin 40.000 de militari la frontiera estică a Ucrainei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a condamnat imediat intervenţia armatei ucrainene drept „o crimă serioasă contra propriului popor” şi a promis consecinţe pentru Kiev, care a recurs la armată împotriva separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei.

La Moscova, într-o conferinţă, Lavrov a declarat că Obama continuă să repete că noi sancţiuni sunt pregătite împotriva Rusiei, dar Kremlinul afirmă că SUA folosesc Ucraina ca pion în jocul geopolitic şi, împreună cu UE, încearcă o altă „revoluţie colorată” (aluzie la revoluţia portocalie din 2004, din Ucraina) pentru a schimba regimul în mod neconstituţional. Lavrov a mai acuzat partenerii occidentali că se comportă ca niște „câştigători ai Războiului Rece”, au ignorat poziţia Rusiei în Europa şi au ridicat un „zid de neînţelegere” a propunerilor sale pentru un „parteneriat adevărat” şi o securitate comună euro-atlantică.

Noi sancţiuni

Preşedintele Barack Obama, aflat în vizită în Japonia, a acuzat joi Rusia că nu respectă acordul de la Geneva pentru aplanarea tensiunilor în Ucraina şi a ameninţat cu noi sancţiuni. „Continuăm să vedem oameni înarmaţi ocupând clădiri oficiale, hărţuind oamenii care nu sunt de acord cu ei, destabilizând regiunea şi nu am văzut Rusia intervenind pentru a-i descuraja”. La acuzele lui Lavrov, potrivit căruia „nu am nici un motiv să nu cred că americanii conduc acest spectacol în mod direct” ( în Ucraina), Washingtonul a reacţionat calificând drept „ridicole” afirmaţiile ministrului rus. „Acţiunile guvernului ucrainean sunt un răspuns legitim al autorităţilor la ocuparea ilegală şi prin forţa armelor a clădirilor oficiale şi a mai multor oraşe din estul Ucrainei”.

Tonul a crescut de miercuri între Moscova şi occidentali, care se acuză reciproc de orchestrarea actelor partizanilor lor. Obama a avertizat Moscova de iminenţa unor noi sancţiuni americane, reamintind că măsurile punitive decise deja au avut „un impact asupra economiei ruse”. El a repetat că nu se pune problema unei soluţii militare la problemele Ucrainei, iar SUA lucrează pentru rezolvarea problemei în mod diplomatic.

Agenţii ruşi, acuzaţi de răpiri

Corpul lui Vladimir Ribak, consilier municipal la Horlovka, răpit cu o maşină Kia de patru bărbaţi mascaţi şi descoperit după o săptămână într-un râu de lângă Slaviansk, mutilat şi cu urme de „tortură în mod sălbatic”, este ultimul dintr-o serie de răpiri, Kievul acuzând agenţii infiltraţi ai Rusiei că recurg la astfel de metode. Răpitorii i-au atârnat un sac de nisip de trup şi l-au înecat cât era inconştient. Legea şi ordinea în Slaviansk şi regiunile învecinate din Doneţk s-au deteriorat grav, fiind semnalate cazuri de primari bătuţi sau răpiţi, inclusiv şefi de poliţie ucraineni. În urmă cu o săptămână, 16 persoane au fost răpite la Slaviansk şi Horlovka şi doi oameni au fost asasinaţi, printre care Ribak. Preşedintele interimar Olexandr Turcinov a precizat că „în regiunea Doneţk, teroriştii iau ostatici, torturează şi asasinează patrioţii ucraineni. Aceste crime sunt comise cu susţinerea şi conivenţa Rusiei”.

Scenariu „negru“ pentru România

Comisia Europeană a transmis statelor membre ale UE evaluări individuale privind impactul pe care l-ar avea eventuale sancţiuni economice pe care Uniunea le-ar aplica Rusiei. Potrivit Hotnews, documentul Comisiei prevede un impact negativ de până la 0,6 puncte procentuale în 2014 asupra creşterii economice a României, în cel mai rău scenariu. Documentul, care în cazul României are la bază date primare colectate de la Guvernul de la Bucureşti, ia în calcul trei scenarii, în funcţie de gravitatea eventualelor sancţiuni ale UE împotriva Rusiei.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă