16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia nu a stabilit un termen pentru analizarea cererii privind independenţa Transnistriei

Rusia nu a stabilit un termen pentru analizarea cererii privind independenţa Transnistriei

Preşedintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea Tiraspolului privind recunoaşterea independenţei Transnistriei, însă nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că nu ştie prin ce canale a fost transmisă solicitarea Tiraspolului, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus), Consiliul Federaţiei şi preşedintele Vladimir Putin în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisă, de asemenea, ONU şi OSCE, iar o delegaţie de la Tiraspol era aşteptată joi într-o vizită la Moscova.

Citește și: Transnistria a cerut oficial alipirea la Rusia

La rândul său, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat, într-un interviu pentru agenţia France Presse, că Uniunea Europeană trebuie să recunoască Transnistria, dacă vrea stabilitate în regiune.

Premierul Iurie Leancă a calificat solicitarea regimului separatist de la Tiraspol "o sfidare directă faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova" şi a cerut Rusiei să vină "cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional".

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele Sovietul Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii şi a regiunii transnistrene.

Iniţiativa a fost respinsă categoric de autorităţile de la Chişinău, iar Moscova a dat asigurări că nu are în vedere recunoaşterea regiunii separatiste, unde deţine un contingent militar.

În contextul crizei din Ucraina, autorităţile separatiste de la Tiraspol au făcut de mai multe ori referire la referendumul care a avut loc în regiune la 17 septembrie 2006, când peste 97 la sută dintre locuitori s-au pronunţat în favoarea independenţei şi alipirii la Rusia.

Rezultatele referendmului nu au fost recunoscute de comunitatea internaţională.

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă