10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUE cere autorităților ucrainene să respecte Acordul de la Geneva

UE cere autorităților ucrainene să respecte Acordul de la Geneva

Uniunea Europeană speră ca autoritățile ucrainene să respecte prevederile Acordului de la Geneva în acțiunile de eliminare a grupurilor armate proruse, reluate miercuri la ordinul președintelui Turcinov, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, conform Agerpres.

"Am luat act de poziția președintelui și reafirmăm poziția noastră potrivit căreia toate părțile implicate să aplice prevederile acordului de la Geneva", a declarat Mihael Mann în conferința de presă cotidiană a Comisiei Europene.

Michael Mann a reafirmat că Uniunea Europeană face apel către toate părțile implicate în vederea aplicării rapide a Acordului de la Geneva, convenit la 17 aprilie, între Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană și Ucraina, pentru o dezescaladare rapidă a tensiunilor din Ucraina.

În ceea ce privește etapa a treia de sancțiuni care implică și măsuri economice la adresa Rusiei, Miachel Mann a indicat că aceasta este în faza de lucru și a precizat că o astfel de decizie este luată de către statele membre în unanimitate.

Ucraina a reluat faza activă a operațiunii antiteroriste în sud-estul țării (în regiunile Donețk și Lugansk), punând capăt astfel armistițiului ocazionat de sărbătorile de Paști, pentru a elimina grupurile armate proruse, în conformitate cu un ordin al președintelui interimar, Oleksandr Turcinov, relatează miercuri agențiile de presă EFE și Reuters.

'Faza activă (a operațiunii) a fost suspendată pe timpul sărbătorilor de Paști, dar de astăzi continuă. Forțele de aplicare a legii acționează pentru lichidarea tuturor grupurilor (ilegale) care operează în Kramatorsk, Slaviansk și în alte orașe din regiunile Donețk și Lugansk', a anunțat vicepremierul ucrainean Vitali Iarema.

'În viitorul apropiat, măsuri adecvate vor fi luate și veți vedea și rezultate', a declarat presei Iarema, înainte de ședința săptămânală de guvern.

Vorbind la o zi după vizita vicepreședintelui american Joe Biden la Kiev, vicepremierul ucrainean a afirmat:'Am obținut sprijin din partea SUA că nu ne vor lăsa singuri cu agresorul. Sperăm ca în cazul unei agresiuni ruse, acest ajutor să fie mai substanțial'.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă