18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUE renunță la South Stream ca să sancționeze Rusia

UE renunță la South Stream ca să sancționeze Rusia

UE intenționează să oprească finanțarea conductei de gaz South Stream, în valoare de 50 de miliarde de dolari, care urma să treacă prin Marea Neagră către Rusia, pentru a pedepsi această țară care a anexat Crimeea, anunță The Telegraph.

Gazoductul urma să aibă o lungime de 900 kilometri pe sub Marea Neagră, între Rusia și Bulgaria, unde s-ar fi ramificat o dată către nord-vest spre Austria, apoi către sud, spre Grecia și Italia.

Detalii cheie au apărut într-un briefing al șefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu politicieni bulgari. Barroso a avertizat ca acest stat membru să nu stea în calea noii linii a UE în ceea ce privește acest proiect sau să încerce să submineze un răspuns comun al UE în problema din Ucraina.

"Vă avertizăm că Bulgaria trebuie să fie foarte atentă", a spus Barroso, potrivit informațiilor apărute în presa din Bulgaria.

Președintele Comisiei Europene a subliniat că ”unii cetățeni bulgari sunt agenți ai Rusiei”, făcând referire la politicieni care conduc Partidul Socialist, care au încercat să ajungă la un acord bilateral cu Kremlinul.

Avertismentul a venit în contextul în care investitorii din Ucraina au fost din nou bulversați. Indexul rus Micex a scăzut cu 2,4%, iar rubla s-a depreciat cu un procent față de dolar după ce protestatarii pro-ruși, înarmați, au pus stăpânire pe clădirile guvernamentale din orașul Donețk și au declarat regiunea "independentă". Ei au luat cu asalt, de asemenea birourile din Kharkiv și Luhansk.

Premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că prin aceste acțiuni pregătește terenul pentru anexarea regiunii Donbass, unde se află cea mai mare parte din industria grea a Ucrainei. "Scopul acestui scenariu este de a diviza Ucraina și de a transforma o parte a țării într-un teritoriu sclav sub o dictatură rusească", a spus Arseni Iateniuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă