17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecial10 strategii in lupta cu gripa

10 strategii in lupta cu gripa

Odata cu sosirea toamnei, incepe si pelerinajul prin farmacii: picaturi de nas, analgezice, antipiretice, antialgice, antiinflamatoare etc. Cu  o luna inainte de debutul propriu-zis al "sezonului gripei", specialistii ne ofera cateva sfaturi utile in lupta cu virozele respiratorii, care se pot agrava intr-un mod neplacut si costisitor pentru asigurarile de sanatate (concedii medicale). O banala raceala netratata poate fi un inamic redutabil timp de o saptamana, chiar doua, iar victima sa are toate sansele sa fie doborata de simptome si sa stea tintuita la pat. "Odata ce virusul gripal ne patrunde in organism, dureaza cam doua saptamani pana reusim sa scapam in totalitate de el" – avertizeaza dr. Ken Haller, de la Universitatea St. Louis, citat de ABC News. Si, in paralel cu administrarea medicatiei antivirale, este necesara cunoasterea catorva tehnici de autoprotectie pentru a reducere perioada de imbolnavire, dar si severitatea simptomelor. Desi par de bun simt aceste sfaturi profilactice, sunt multe persoane care nu le cunosc foarte bine sau nu au timp sa mearga la timp la medic pentru a se informa corect.

1) ADMINISTRATI-VA VACCINUL ANTIGRIPAL!

In anii trecuti, vaccinul antigripal era accesibil, gratuit, doar persoanelor in varsta sau celor cu afectiuni care ar fi putut fi agravate de gripa. Acum, oricine isi doreste o imunizare imoptriva gripei poate achiziona acest vaccin direct din farmacii, contra cost. "Vaccinul ocupa un loc  foarte important in cadrul masurilor de preventie, iar acum este si mai usor de administrat, deoarece exista si varianta inhalarii nazale" – explica dr. Haller.

2) SPALATI-VA PE MAINI CAT MAI DES!

A devenit un sfat extrem de uzitat, dar nicidecum perimar. Este mai actual ca multe alte sfaturi medicale, pentru ca "spalatul pe maini" este extrem de util pentru o gama extrem de vasta de boli transmisibile: paraziti, bacterii, virusi etc. Deci, banalul sapun face minuni: alunga germenii bolilor infectioase. Totusi, dr. Haller recomanda utilizarea gelului antibacterian, a carui eficacitate este garantata. Pentru cei care nu au acces imediat la o chiuveta (dupa ce dau mana cu o persoana gripata, spre exemplu), este binevenit chiar si un servetel umed. De aceea, este utila pastrarea unui astfel de pachet in torpedoul masinii, de pilda, sau in geanta. Poate pare amuzant, dar specialistii recomanda utilizarea cotului si nu a palmei atunci cand stranutam, pentru a preveni raspandirea grupei la persoanele sanatoase, dar si spalarea imediata a mainilor dupa ce ne suflam nasul.

3) CURATATI-VA MASA DE LUCRU

Daca impartiti biroul de lucru cu alte persoane, nu uitati ca oricare dintre colegi, inclusiv dumneavoastra, puteti fi purtatorul unui virus gripal fara sa stiti, mai ales in perioada de incubatie, cand simptomatologia fie lipseste, fie este foarte discreta. "Stergeti-va biroul la sosire, dar si la plecare" – este indemnul specialistilor. Este recomandata stergerea mobilierului, dar si a tastaturii, mouse-ului si a altor obiecte folosite in comun cu alte persoane.

4) FOLOSITI UN SPRAY NAZAL

"Cand vremea se raceste, aerul devine mai uscat si, automat, umiditatea mucoaselor nazale scade accentuat, devenind terenul cel mai propice si fertil pentru inradacinarea si inmultirea microbilor" – precizeaza dr. Sandra Fryhofer, fosta presedinta a Colegiului National al Medicilor din Statele Unite. Aceasta mucoasa ajunge in stomac, unde, datorita aciditatii gastrice, "invadatorii" sunt anihilati. De aceea, este imperios necesara pastrarea unei umiditati nazale adecvate, in parametri normali. Totodata, in conditii de aer uscat, anumite particule, precum virusul gripal, pot avea "o viata mai lunga". Un studiu efectuat recent confirma faptul ca atat gradul de umiditate, cat si cel de temperatura influenteaza direct nivelul de raspandire a virusului gripal.  Este recomandata in special folosirea spray-ului nazal salin – contine doar apa si sare – pentru ca este eficient si nu are limite de folosire (la cateva ore se poate repeta utilizarea lui, ori de cate ori este nevoie).  Chiar si consumul sporit de lichide poate ajuta organismul sa-si mentina o umiditate adecvata in lupta cu gripa.

5) DORMITI BINE SI SUFICIENT!

Pastrarea sistemului imunitar in "forma buna" implica, pe langa o alimentatie sanatoasa (bogata mai ales in vitamina C), dar in special presupune sa tinem cat mai mult "ochii inchisi", adica un somn bun si prelungit. Si asta pentru ca, chiar si dupa ce "ne-am captusit" cu o raceala de sezon, un somn odihnitor scurteaza perioada de boala.   

6) EVITATI STRANSUL MAINILOR SAU SPALATI-VA PE ELE IMEDIAT DUPA ACEEA!

Se stie ca mai ales contactul intre maini (sub forma de salut) este una dintre principalele cai de transmitere a gripei. Veti fi tentati sa evitati acest tip de contact mai ales cu o persoana bolnava. Specialistii recomanda diverse tertipuri de a iesi din situatii stanjenitoare (de exemplu, tineti in mana un obiect oarecare, ca sa nu ofensati prin refuzul de a strange maina cuiva). Daca nu aveti alternative de moment, nu uitati sa va spalati degraba pe maini, in special in cazul in care aveti de-a face cu o persoana straina sau cu una asupra careia aveti indoieli in privinta starii igienei personale. In orice caz, trebuie sa va asigurati ca mainile dumneavoastra cel putin sunt curate!

7) FOLOSITI FURCULITA CAND MANCATI!

In sezonul rece, este o recomandare … salvatoare! Unii dintre noi obisnuiesc sa intinda o bucatica de paine intr-un sos sau cand consuma un pui la gratar este mai comoda folosirea mainilor. Si totusi, nu uitati ca uneori, de pilda la o receptie, veti da mana cu mai multe persoane si nu intotdeauna va veti aminti sa mergeti la toaleta sa va spalati pe maini. Asadar, folositi furculita cand mancati in public si nu numai!

8) NU DUCETI MANA LA NAS, GURA SI OCHI!

Fara sa va dati seama, sunt momente in care va surprindeti scarpinandu-va la ochi sau la nas si, adesea, din cauza stresului ori doar ca un gest reflex, obisnuiti sa va roadeti unghiile. Ei bine, trebuie sa fiti mai atenti la astfel de gesturi si sa le evitati. Mainile sunt principala poarta de intrare a germenilor in organism.

9) RENUNTATI LA FUMAT!

Fumatul dauneaza grav sanatatii! Da, da, este adevarat. Si nu doar  pentru ca provoaca o serie de boli (carrdiovasculare, pulmonare etc), dar va face o victima mai usoara a gripei. Fumul de tigara inflameaza mucoasa nazala, ii reduce umiditatea si slabeste sistemul imunitar.

10) FACETI DES EXERCITII!

Este o recomandare utila mai ales pentru a impiedica imbolnavirea de gripa, pentru ca exercitiile fizice ajuta la imunizarea organismului. In fapt, miscarea determina cresterea fluxului sanguin – cu efect direct asupra circulatiei leucocitelor (ceulele albe din sange) in corp, principalii gardieni care lupta cu virusurile si bacteriile.  In perioada de boala propriu-zisa si in convalescenta, trebuie evitate insa exercitiile, pentru a permite organismului sa se refaca prin odihna la pat si oricum persoanele bolnave sunt prea obosite si extenuate de simptome ca sa mai fie capabile de miscare.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

U-BT Cluj-Napoca, campioana României pentru al patrulea sezon consecutiv

U-BT Cluj-Napoca a cucerit al şaselea titlu de campioană a României la baschet masculin, după ce a învins-o pe CSM CSU Oradea cu scorul...

„Poarta Eroilor”, construită pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural

În ultimii 4 ani, comunitatea Sectorului 4 a implementat proiecte de regenerare urbană a spațiilor publice, utilizând fonduri nerambursabile, atât guvernamentale, cât și accesate...

Șapte decese în focarele de infecție din locuințele sociale

Șapte persoane fără adăpost au murit în ultimii ani din cauza condițiilor inumane din containerele administrate de Primăria Râmnicu Sărat din județul Buzău,...
Ultima oră
Pe aceeași temă