6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial"Case sociale în mediul rural", un nou proiect de lege pentru persoanele...

“Case sociale în mediul rural”, un nou proiect de lege pentru persoanele defavorizate

Mai mulţi parlamentari UNPR şi independenţi propun, printr-un proiect de lege, instituirea programului "Case sociale în mediul rural", prin care autorităţile locale vor putea da, cu titlu gratuit, pe o perioadă de 5 ani, locuinţe sociale familiilor defavorizate, printre care cele evacuate din case retrocedate, tinerilor de peste 18 ani din instituţii de ocrotire socială, persoanelor cu handicap. 

Propunerea legislativă privind aprobarea programului "Case sociale în mediul rural" a fost iniţiată de senatorii independenţi Ionel Agrigoroaei, Octavian-Liviu Bumbu; senatorii UNPR: Iulian Cristache, Ioan Iovescu, Petru-Şerban Mihăilescu, Constantin Popa, Haralambie Vochiţoiu şi deputaţii UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă, Valeriu Steriu. 

Potrivit Agerpres, proiectul prevede că prin programul "Case sociale în mediul rural" se înţelege facilitarea accesului persoanelor fizice la locuinţe sociale, din mediul rural, prin achiziţionarea acestora de către unităţile administrativ-teritoriale din zonele rurale. Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din zonele rurale vor asigura finanţarea programului, prin sume de la bugetul local, în limitele prevederilor bugetare aprobate anual. 

Locuinţele sociale din acest program vor cuprinde imobile din mediul rural cu destinaţia de locuinţă, alcătuite din una sau mai multe camere de locuit, cu terenurile, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acestora, care satisfac cerinţele de locuit ale unei familii sau persoane. 

Aceste locuinţe sociale achiziţionate de către unităţile administrativ-teritoriale nu vor putea fi vândute sau închiriate de către acestea şi vor fi atribuite cu titlu gratuit pe baza unor criterii stabilite anual. Contractul de folosinţă cu titlu gratuit se va încheia de către primar sau de către o persoană împuternicită de acesta cu beneficiarii stabiliţi de Consiliul Local pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pe baza actelor doveditoare necesare. 

Proiectul prevede că vor putea beneficia de locuinţă socială din acest program persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, tinerii proveniţi din instituţiile de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, familiile care au cel puţin trei minori în întreţinere, familiile care au un venit mediu net lunar pe persoană realizat în ultimele 12 luni sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, anterior lunii în care se repartizează locuinţa. Alţi beneficiari ai locuinţelor sociale vor fi invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război, beneficiarii legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii din Revoluţia din decembrie 1989, familiilor care au domiciliul ori reşedinţa înscrisă în actele de identitate pe raza unităţii administrativ-teritoriale. 

Potrivit proiectului, nu vor putea beneficia de locuinţe sociale cei care deţin în proprietate o locuinţă, au înstrăinat o locuinţă după 1 ianuarie 1990, au beneficiat de sprijinul statului pentru realizarea unei locuinţe, deţin în calitate de chiriaş o altă locuinţă din fondul locativ de stat. 

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că în mediul rural există mii de locuinţe ai căror proprietari au decedat sau au plecat în străinătate şi care ar putea fi cumpărate de primăriile pe raza cărora se află şi date spre folosinţă cu titlu gratuit categoriilor de persoane ce întrunesc condiţiile. Propunerea legislativă se află în consultare publică la Senat. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă