2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialLIVE TEXT. Proteste în Piața Universității și Constituției. Patriarhul Daniel, în vizorul...

LIVE TEXT. Proteste în Piața Universității și Constituției. Patriarhul Daniel, în vizorul celor 10.000 de manifestanți

UPDATE 23.14: Corespondentul Rl ne-a transmis că au apărut foarte mulți instigatori în Piața Universității, care au consumat alcool. 

UPDATE 23.02: Manifestanții din Capitală au început să plece. În acest moment mai sunt circa 3.000 de manifestanți. 

UPDATE 22.24: Studenții au declarat că sunt obosiți după trei zile de proteste, muncă și cursuri și că fac tot efortul ca să reziste în continuare. 

UPDATE 22.19: Tinerii studenți au depus o coroană de flori pentru victime. Aceștia au declarat că vor organiza ”UniFEST”, iar banii strânși îi vor dona victimelor din Colectiv. 

UPDATE 22.15: Studenții s-au mobilizat pe pagina de Facebook ”Uniunea Studenților Români”. O studentă la Farmacie a declarat că a ieșit în stradă alături de alți studenți din Regie. Fata a precizat că studenții vor să rămână în țară. Se strigă ”Tineri educați, România o salvați”. Unul dintre studenți a făcut solicitare la Administrația Prezidențială pentru a fi invitat la consultările de la Cotroceni. 

UPDATE 22.04: Adi Despot este în Piața Universității. Cântărețul scandează ”Tineri educați, România o salvați”. 

UPDATE 21.45: Un grup de tineri poartă un banner pe care scrie ”Terapia după doliu se face în stradă”. Tinerii au povestit că și-au pierdut prieteni în incendiul din Colectiv, în timp ce alții se zbat între viață și moarte în spitale. 

UPDATE 21.40: A început să fie distribuit Ziarul Colectiv pentru 5 noiembrie. Pe ziar scrie ”texte bune de pe Facebook”. În paginile ziarului se regăsesc texte atât ale oamenilor obișnuiți cât și de la Tudor Chirilă și Lia Bugnar. 

UPDATE 21.21: Oamenii cer să vorbească studenții. Un bărbat a acaparat megafonul și scandează, în timp ce protestatarii îi cer să le dea voie studenților să vorbească. 

UPDATE 21.20: Televiziunea bulgară transmite, în direct, ce se întâmplă în România. Reporterul bulgar a declarat că și Bulgaria are o problemă mare cu corupția și a precizat că se bucură că ”s-a trezit” societatea civilă. 

UPDATE 21.05: În megafoane s-a anunțat explozia de la Brașov. Oamenii strigă ”Asasinii”. 

UPDATE 21.00: În Piața Universității a ajuns un grup mare de studenți care scandează ”Avem studii superioare, nu suntem de vânzare”. 

UPDATE 20.30: În Piața Universității sunt circa 10.000 de oameni. 

UPDATE 20.00: Corespondentul România Liberă ne transmite că oamenii nu mai sunt la fel de uniți ca în primele două zile de proteste. De asemenea, și numărul protestatarilor a scăzut. Totodată, au apărut mai multe persoane cu portavoce. Oamenii se adună în zone diferite în jurul celor cu portavoce și fiecare susține mesajul său. 

UPDATE 19.45: Între grupul de tineri și ”credincioși” aproape că a izbucnit o bătaie. Tinerii le reproșau că nu fac parte din această mișcare și le cereau să plece, în timp ce ”credincioșii” dădeau cu tămâie. Într-un final, ”credincioșii” și-au adunat bannerele și au plecat. 

UPDATE 19.40: A apărut prima dispută între protestatari. Mai multe persoane au apărut cu un banner cu icoana lui Iisus Hristos pe care scrie ”Fără mine nu puteți să faceți nimic”. Oamenii, care au spus că sunt ”credincioși”, au declarat că au plătit bannerele din banii lor și că au venit la proteste pentru că ”Dumnezeu e în toată lumea” și ”Dumnezeu a vrut ca acest eveniment să se întâmple”. Oamenii au fost puternic contestați de gruparea de tineri rockeri din Piața Universității. 

UPDATE 19.10: Circa 4.000 de persoane sunt acum în stradă, în București. Corespondentul Rl transmite că sunt au fost mobilizate foarte multe echipe de jandarmi. 

UPDATE 19.01: Protestatarii spun că nu mai vor să plece din Piața Universității. Oamenii au declarat că la protestul de miercuri ”cineva” a vrut să îi despartă și au reușit. 

Un grup de tineri se declară dezamăgiți de turnura pe care au luat-o protestele și contestă prezența unor oameni. Tinerii au precizat că România ”poate ajunge în secolul XXI dacă se investește în Educație și Tehnologie”. 

UPDATE 18.54: Numărul protestatarilor a ajuns la 3.000 în Capitală. Sute de oameni au ieșit în stradă și în Constanța, Timișoara și Pitești. 

Corespondentul RL transmite că în Piața Universității oamenii sunt dezorganizați, sunt multe momente de liniște și protestatarii par să aștepte să fie îndrumați. 

Protestatarii scandează ”Fără politică”, ”Rușine să vă fie”, ”Jos portavocile. Folosiți-vă doar gândurile și vocile”, ”Toate partidele, aceeași mizerie”. 

UPDATE 18.45: În timp ce peste o mie de oameni protestează în Piața Universității, Patriarhia ține o slujbă pentru ”pace și unitate”. 

UPDATE 18.41: Oamenii continuă să vină în Piața Universității. În acest moment protestatarii scandează ”Nu schimbăm un nume, schimbăm un sistem”. 

UPDATE 18.30: Circa 1.000 de oameni se află acum în Piața Universității. Oamenii au blocat traficul. 

Formularele cu ”Partidul Popular din stradă” sunt împărțite de Alexuță Constantin cu fiica lui. Bărbatul are 33 de ani și este inginer. El a declarta că i-a venit această idee, după o discuție cu soția lui, după proteste. Aceasta i-a spus că sunt mulți oameni în stradă, dar nu sunt organizați. Constantin s-a oferit să coordoneze această mișcare, iar mai departe, în partid se poate înscrie oricine. 

UPDATE 18.20: Printre protestatari circulă un formular intitulat ”Partidul Popular din stradă”. Oamenii sunt invitați să trimită pe e-mail numele persoanelor pe care ar dori să îi vadă la negocierile cu Klaus Iohannis. 

UPDATE 18.00: Deocamdată oamenii au început să se adune, dar sunt încă împărțiți în grupuri. La acest moment sunt câteva sute de persoane în Piața Universității. 

——

Un nou protest Colectiv programat pentru joi, începând cu ora 18.00, îl are în atenţie pe  Patriarhul Daniel, se anunţă pe FacebookLa evenimentul “Jos Patriarhul Daniel”, organizat pe Facebook şi care va avea loc în Piaţa Constituţiei, au confirmat participarea aproximativ 4.500 de persoane şi alte 12.000 se declară interesate. 

Citeşte şi: DNA anchetează coloanele oficiale folosite ilegal de Patriarhul Daniel și procurorul general Nițu

În paralel, în Piaţa Universităţii, va avea loc a treia zi de protest pentru combaterea corupţiei şi pedepsirea celor răspunzători pentru tragedia de Vineri, din clubul Colectiv. 

Citeşte şi: FOTO. Protestele au cuprins toată țara: Oamenii au ieșit în stradă și scandează împotriva Patriarhului Daniel și a Parlamentului

La protestul de marţi au participat aproximativ 25.000 de persoane, iar miercuri numărul celor prezenţi a crescut la 35.000 de oameni. Încă de miercuri seara, o parte a protestatarilor a cerut demisia Patriarhului Daniel şi au scandat ”Vrem spitale, nu catedrale”, ”Jos Patriarhia”, ”Jos Daniel”,  ”Jos hoția din biserici”.

Protestele au ca scop pedepsirea celor vinovaţi de tragedia de vineri seară, din clubul Colectiv din Capitală, în urma căruia au decedat 32 de persoane, iar alte 200 au fost rănite. În prezent, aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, dintre care 83 sunt în stare critică sau gravă.

Marţi, cei trei patroni ai cubului Colectiv au fost arestaţi preventiv. Miercuri dimineaţa, premierul Victor Ponta şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au demisionat, ca urmare a protestelor de marţi seară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă