13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecial#Colectiv 1 AN. Niciun rănit în incendiul din Colectiv nu mai este...

#Colectiv 1 AN. Niciun rănit în incendiul din Colectiv nu mai este spitalizat permanent

Niciun rănit în incendiul din Colectiv nu mai este spitalizat permanent, ultimul dintre cei internați fiind externat la data de 19 octombrie din Spitalul Militar din Bruxelles, informează duminică Mediafax.

Totuși, 27 dintre cei care au fost răniți merg în continuare la spitale pentru intervenţii şi tratament. În această situație se află şi singurul supravieţuitor al trupei Goodbye to Gravity.

Tinerii răniţi în incendiul din Colectiv au fost externaţi pe parcursul anului din spitalele în care erau îngrijiţi însă mulţi dintre ai au nevoie în continuare de tratament. 27 de pacienţi beneficiază de decontarea tratamentului în străinătate, printre ei aflându-se şi Andrei Găluţ, singurul supravieţuitor al trupei Goodbye to Gravity, care a concertat în club în seara de 30 octombrie 2015.

“Nu am lista nominală (n.r. cu cele 27 de persoane), dar sunt sigur că este şi Andrei Găluţ. Nimeni nu mai este internat nici în România, nici în străinătate. Mă refer la spitalizare continuă. Ei mai merg la spitale pentru diferite intervenţii chirurgicale, degrefare de piele, kinetoterapie, tratamente de recuperare, toate fiind decontate de stat, dar continuu nu mai sunt internaţi. Ultimul pacient a fost externat pe 19 octombrie de la Spitalul Militar din Bruxelles”, a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

La concertul din clubul Colectiv, Andrei Găluţ lansa împreună cu trupa Goodbye to Gravity noul album al acesteia, Mantras of War.

În urma incendiului din club, Andrei Găluţ a suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corpului (pe mâini, faţă şi umăr), arsuri ale căilor respiratorii şi o puternică intoxicaţie cu fum; a fost iniţial internat în stare gravă la Spitalul Elias din Capitală unde a fost traheostomizat şi ventilat mecanic. A fost transferat mai apoi în Olanda, unde a fost internat la secţia de terapie intensivă Rode Kruis Ziekenhuis – Beverwijk Ward (Spitalul Crucii Roşii din Beverwijk), iar apoi la o clinică din Germania, pentru recuperare fizică.

În urma incendiului, prietena lui Andrei şi ceilalţi membri ai trupei, Mihai Alexandru, Vlad Ţelea, Bogdan Lavinius Enache şi Alex Pascu au decedat.

Guvernul României a prelungit cu încă doi ani posibilitatea de a deconta tratamentul în străinătate pentru răniţii din Colectiv, precizând că, în prezent, 27 de pacienţi se află în tratament în unităţi sanitare din ţară şi străinătate, însă numărul acestora se modifică permanent.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Atlantic Council l-a decorat pe președintele Iohannis și a subliniat buna colaborare cu SNSPA

Președintele Atlantic Council, Fred Kempe, l-a decorat pe președintele Iohannis și a subliniat buna colaborare dintre Atlantic Council din SUA și Școala Națională de...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...
Ultima oră
Pe aceeași temă