13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMărturie din lagărul morții

Mărturie din lagărul morții

Discovery Channel comemorează victimele Holocaustului, tragedie de la care anul acesta se împlinesc 70 de ani, cu un program special, intitulat  „O zi la Auschwitz“, programat duminică, 25 ianuarie, de la ora 20.00. 

Gazda emisiunii este Kitty Hart-Moxon, supraviețuitoare a celui mai teribil lagăr de exterminare, care însoțește două adolescente ce vizitează acel loc cumplit, explicându-le cum decurgea acolo viața de zi cu zi a unui deținut.

Kitty Hart-Moxon este o englezoaică de origine poloneză, în vârstă de 89 de ani, supraviețuitoare a Holocaustului. Avea doar 16 ani când a fost trimisă împreună cu mama ei la Auschwitz-Birkenau, ca prizonier politic. După ce au supraviețuit în mod miraculos timp de doi ani în acest lagăr al morții, Kitty și mama ei au fost transferate într-un lagăr de muncă din apropiere de Wroclaw, Polonia, apoi trimise într-un marș al morții în Munții Sudeți, fără alimente sau adăpost. Rămase în final în grupul de numai 200 de prizonieri supraviețuitori ai acestui traseu de coșmar, pe care inițial porniseră 10.000 de oameni, Kitty și mama ei au fost încuiate într-un camion pentru vite și trimise la Bergen-Belsen. După război, Kitty Hart-Moxon și mama ei au imigrat în Anglia, unde în 2003 Kitty Hart-Moxon a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic, acordat de Regina Elisabeta a II-a pentru o viață dedicată ideii de a educa publicul cu privire la Holocaust. După ce a scris două autobiografii și a fost subiectul a două filme documentare, Kitty Hart-Moxon continuă să-și spună povestea și astăzi.

Martor ocular

La 70 de ani după eliberarea ei, Kitty Hart-Moxon se întoarce la Auschwitz-Birkenau, pășind prin acest memorial  alături de două eleve de 16 ani. Natalia și Lydia au acum vârsta pe care o avea și ea când a fost trimisă din lagăr. În povestea vieții de zi cu zi a lui Kitty în acest loc aflăm anumite teme dominante: moartea ca un pericol omniprezent, care plutea în aer, rezistența, prietenia, forța spiritului uman, dorința de a rezista intențiilor ucigașe ale naziștilor și condițiile cumplite în care cei ce trăiau ca niște animale se luptau totuși să rămână oameni.

Natalia și Lydia pun mai multe întrebări cărora Kitty le răspunde, împărtășind experiența sa noii generații. Conform propriilor declarații, Kitty nu oferă lecții de viață sau de istorie, ci se mulțumește să rămână un martor ocular, explicând că până și în cele mai atroce situații e posibil să trăiești, concentrându-te doar asupra zilei de azi, să-ți păstrezi omenia și să supraviețuiești în pofida tuturor condițiilor ostile.

Auschwitz-Birkenau a fost un loc conceput pentru a ucide. Mii de oameni au fost omorâți simultan în cele patru camere de gazare care emanau nori de fum și cenușă rămasă din osemintele umane.

Foamea și setea împinse la extrem, bolile și munca silnică reduceau durata medie de viață a prizonierilor la mai puțin de trei luni. Peste un milion de persoane au pierit în cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare al Germaniei naziste.   

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă