12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProfesor român din Transnistria reţinut de vameşii separatişti. Este al doilea incident...

Profesor român din Transnistria reţinut de vameşii separatişti. Este al doilea incident de acest fel

Regimul separatist de la Tiraspol continuă seria abuzurilor la adresa profesorilor care conduc şcolile româneşti din Transnistria. După ce anul trecut, în februarie, Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost reţinut de vameşii nistreni, pe motiv că transporta valută în maşina sa, iată că acum, tot în februrie, este rândul Eleonorei Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol. De data asta, acuzaţia venită din partea vameşilor este că profesoara circula într-o maşină care ar fi avut număr de înmatriculare fals.

Nimic întâmplător, s-ar putea spune despre aceste presiuni, tocmai asupra celor mai vocali apărători ai şcolilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului. Dacă ne gândim că, de câţiva ani încoace, Tiraspolul face demersuri din ce în ce mai ample pentru impunerea unui nou regulament, pe care l-ar vrea contrasemnat şi de Chişinău. Asta ar însemna o nouă modalitate de autorizare de funcţionare a celor opt şcoli româneşti din Transnistria. Autorizare din care, evident, să facă parte şi cerinţele separatiştilor. Profesorii romîni spun că sunt împotriva acestui nou regulament, care ar închide în fapt porţile acestor adevărate cazemate ale limbii române în Transnistria. Ei bine, dacă profesorii se opun, iată ce păţesc.

Cel mai recent exemplu este al Eleonorei Cercavschi. De ieri dimineaţă. Când femeia este fost reţinută de vameşii transnistreni aflaţi în punctul de control, ilegal instalat, în satul Doroţcaia. Cu câteva ore în urmă am vorbit cu doamna Cercavschi, aceasta spunându-mi că acum se află acasă. Dar să revenim la incidentul de ieri. Vameşii i-au cerut explicaţii cu privire la faptul că în faţa maşinii era un număr de înmatriculare, iar în spate, altul. Aşa cum afirmă interlocutoarea mea, este inexplicabil cine a putut să-i schimbe numărul din spate, dar crede că este vorba despre o faptă cu intenţia vădită de a-i face rău. „Deocamdată este bine. Sunt acasă. Am salvat maşina. Dar încă nu s-a sfârşit. Plăcuţele cu numerele de înmatriculare mi-au fost ridicate. Numărul din spate era într-adevăr schimbat pe unul fals. Eu cred că intenţionat cineva a făcut asta, pentru a-mi crea probleme”, mi-a transmis doamna Cercavschi. Altfel, automobilul în care se afla are starea tehnică recent verificată, cu actele doveditoare în acest sens.

Nu mai târziu de anul trecut o experienţă similară a trăit-o şi profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, reţinut mai multe ore de vameşii separatişti pe motiv că ar fi transportat valută. Era vorba de nimic altceva decât salariile pentru angajaţii instituţiei pe care o conduce, acest liceu fiind sub autoritatea Ministerului Educaţiei de la Chişinău. La fel ca şi celelalte şapte şcoli româneşti din zona controlată de separatişti.

La momentul actual, situaţia celor opt şcoli cu predare în limba română din Transnistria continuă să fie incertă. Tiraspolul a făcut un set de propuneri pentru ca aceste şcoli să fie autorizate în baza unui nou Regulament, propus de separatişti. Şi asta în condiţiile în care, în 2012, chiar OSCE, în raportul privind situaţia din Transnistria, recomanda Chişinăului şi Tiraspolului să elaboreze reglementări comune pentru funcţionarea şcolilor româneşti din stânga Nistrului.

Profesorii acestor şcoli se tem însă că noile reglementări propuse acum de Tiraspol ar putea duce mai degrabă la dispariţia acestor instituţii, în loc să fie garantat dreptul elevilor de aici de a învăţa în limba română. „Săptămâna trecută am fost convocaţi, noi, directorii instituţiilor cu predare în limba română, la Ministerul Educaţiei de la Chişinău. Şcolile noastre nu au viitor, în cazul în care Chişinăul acceptă propunerile Tiraspolului. Noi categoric suntem împotriva acestor propuneri. Nu pentru asta am luptat un sfert de veac”, conchide profesorul Ion Iovcev.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă