7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Președintele țării l-a trecut în rezervă pe generalul Coldea. SRI a...

UPDATE. Președintele țării l-a trecut în rezervă pe generalul Coldea. SRI a FINALIZAT ancheta privind relațiile generalului cu fugarul Sebastian Ghiță. Concluziile

UPDATE

 SRI a dat un comunicat de presă în care a confirmat, sub formă de generalități, informațiile României libere, potrivit cărora generalul Florian Coldea nu a încălcat legea și regulamentele interne și că Biroul Executiv al serviciului a recomandat repunerea acestuia în funcția de prim-adjunct. De asemenea, în comunicat se precizează că Florian Coldea a cerut eliberarea din funcție. Directorul general al SRI, Eduard Hellvig, a trimis președintelui țării cererea de trecere în rezervă a fostului prim-adjunct al serviciului de informații.

Redăm integral comunicatul SRI:

"În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern".

——————————————————————————————————————————————————————————————-

Serviciul Român de Informații (SRI) a finalizat ancheta privind relațiile generalului Florian Coldea cu fugarul Sebastian Ghiță, susțin sursele României Libere.

Concluziile ar fi :

>Generalul Coldea a prezentat documente potrivit cărora și-ar fi plătit vacanțele 

>Niciodată nu ar fi fost în vacanțe doar cu Sebastian Ghiță, ci în grupuri organizate

>A raportat ori de câte ori a fost plecat în vacanțe

>La vila de la Cheia, care îi aparține lui Ghiță, a fost la invitația fostului său șef, George Cristian Maior. Sebastian Ghiță ar fi oferit o masă festivă cu ocazia plecării lui Maior la de șefia SRI. 

Generalul Florian Coldea ar fi cerut președintelui țării și sefului SRI Eduard Hellvig, eliberarea din funcția de prim-adjunct al șefului SRI.

Alte informații obținute de România Liberă:

Sebastian Ghiță, prin firmele sale, a obținut contracte pentru achiziții făcute de instituții care operează cu secrete de stat. Pentru a obține astfel de contracte trebuia să dețină certificat de securitate de la  Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). În cadrul procedurilor de obținere a unui certificat ORNISS se semnează un angajament potrivit căruia solicitantul se abligă, între altele, să sesizeze orice incident de securitate. De asemenea, își dă acordul de a fi supravegheat. Astfel de certificate ORNISS dețin oameni de afaceri, avocați, magistrați, demnitari, alți funcționari publici.

Decizia de supraveghere a celui care deține certificat ORNISS aparține directorului SRI, potrivit legii. 

În cadrul procedurilor de obținere a certificatului de securitate, Sebastian Ghiță a semnat angajamentul potrivit căruia va semnala orice incident de securitate. Eventuala apartenență a lui Sebastian Ghiță la structurile de informații secrete 9 ofițer acoperit) este strict secretă și nu poate fi făcută publică nici măcar în cadrul unei proceduri judiciare, spun sursele noastre.

 

Cele mai citite

Comisia de Disciplină a FRF a decis! Pedepse înjumătățite pentru Dinamo și UTA

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a suspendat parţial sancţiunile cluburilor Dinamo şi UTA, care primiseră iniţial câte patru meciuri fără spectatori...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă