17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialUn fost consilier la Oficiul de Cadastru Iaşi a făcut o înțelegere...

Un fost consilier la Oficiul de Cadastru Iaşi a făcut o înțelegere cu DNA

Fostul consilier la Oficiul de Cadastru Iași, Dumitru-Daniel Dascălu, acuzat de fals intelectual în dosarul în care fostul şef al instituţiei a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, conform unui comunicat remis de DNA.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2010, Dumitru-Daniel Dascălu, alături de alți doi consilieri, a întocmit în fals mai multe procese-verbale de acceptanță privind contracte de prestări servicii încheiate anterior de către OCPI Iași. Aceste contracte au fost încheiate cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL și PFA Lipșa Ștefan, iar procesele-verbale atestau “în mod nereal faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condițiile în care acestea nu erau efectuate și nu erau depuse la OCPI Iași”.

Citește și: CORUPŢIE la Oficiul de Cadastru Iaşi. Directorul şi mai mulţi consilieri, trimişi în judecată

“În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, termenul de supraveghere fiind de doi ani, precum și că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității”, se arată în comunicatul citat.

Dosarul de urmărire penală pe numele lui Dumitru-Daniel Dascălu și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.

În 12 iunie, procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Narcizei Nedelcu, fost director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imboliară (OCPI) Iași, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, ambele în formă continuată.

De asemenea, au fost trimiși în judecată patru consilieri ai Oficiului de Cadastru Iași – Otonel Grunzu, Liviu Gabriel Bălțatu, Nicoleta Dolachi-Pelin și Dumitru Daniel Dascălu -, pentru instigare la fals intelectual în formă continuată și fals intelectual în formă continuată, precum și Irina Soficu, contabil șef la OCPI Iași, la data faptelor, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în formă continuată.

Totodată, procurorii au trimis în judecată cinci administratori de firme din Iași, dar și trei societăți comerciale – Topo Euro CAD SRL Iași, SC Gauss SRL Iași și SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL Iași -, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că, între 23 și 30 decembrie 2009, Narciza Nedelcu, în calitate de director și ordonator de credite al OCPI Iași, aflată în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a avizat la plată în mod nelegal mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii a cinci firme ieșene, în condițiile în care serviciile respective nu au fost executate.

Astfel, pentru a ascunde plata nelegală efectuată, Narciza Nedelcu a întocmit în fals mai mult documente în care a menționat că lucrările aferente contractelor au fost finalizate, a aprobate mai multe procese- verbale de acceptanță, care atestau, în mod nereal, că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, și a semnat în fals, la începutul lui 2010, ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare ale unor cheltuieli privind contractele cu firmele respective.

În același context, Irina Soficu, în calitate de contabil șef la OCPI Iași, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ştampilei şi semnăturii) şi a menţionat, în fals, data de 30 decembrie 2009, mai arătau procurorii.

“Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice și persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare”, precizau procurorii DNA în comunicat.

Pentru a putea primi sumele respective, administratorii societăților au întocmit în fals facturi fiscale în care au menționat că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iași.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile deținute de inculpați, precum și asupra unor sume din conturile bancare ale fostului director OCPI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.

Cele mai citite

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă