11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial10.000 de tone de alimente stricate, între care măsline și carne de...

10.000 de tone de alimente stricate, între care măsline și carne de MAIMUȚĂ, confiscate de Europol și Interpol

10.000 de tone de alimente alterate sau contrafăcute, printre care miere falsificată,intestine de pui conservate în formol, măsline badijonate cu sulfat de cupru şi carne de maimuţă, au fost confiscate, în cadrul unei operațiuni de amploare, desfășurată în 57 de ţări de către Interpol și Europol. transmite Europol

În Ungaria, Italia, Lituania și România, autoritățile vamale și poliția au descoperit bomboane de ciocolată și vin spumant non-alcoolic pentru copii, contrafăcute,  destinate exportului în Africa de Vest.

Operațiunea este denumită “Opson V”  și constituie un record sub aspectul cantităţii confiscate, a anunţat miercuri Interpol într-un comunicat. Anul trecut, “Opson IV” a contribuit la confiscarea a 2.500 de tone de alimente contrafăcute. 

Anchetatorii au arestat mai multe persoane iar anchetele continuă, potrivit Interpol. 

Aproape nouă tone de zahăr contaminat cu îngrăşăminte au fost confiscate la Khartoum (Sudan).

85 de tone de măsline “vopsite” cu o soluţie de sulfat de cupru pentru un aspect mai plăcut, au fost confiscate în Iltalia. 

În Thailanda, poliţia a putut confisca și distruge peste 30 de tone de carne de vită şi de bivol improprie pentru consum şi care era destinată vânzării în supermarketuri. 

Pe aeroportul Zaventem din Belgia au fost descoperite mai multe kilograme de carne de maimuţă, iar în Franţa au fost confiscate mai multe kilograme de lăcuste şi omizi. 

Etichetarea falsă a fost una dintre infracțiunile comune descoperite de anchetatori în cazul tutuor tipurilor de produse alimentare din întreaga lume.

În Australia,  un lot de arahide a fost reambalat şi reetichetat ca nuci de pin, reprezentând o ameninţare semnificativă pentru cei alergici. Au fost, de asemenea, descoperite 450 de kilograme de miere falsificată. 

Lansate în 2011, operaţiunile “Opson” au evoluat până ce au implicat în mod progresiv circa 60 de ţări din lumea întreagă. 

“Alimentele şi băuturile alterate şi de proastă calitate sunt o ameninţare reală pentru sănătate şi securitate”, a comentat Michael Ellis, şef al unităţii dedicate luptei împotriva traficului cu bunuri ilicite în cadrul Interpol.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă