10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial10 medici, trimişi în judecată, într-un dosar de fraudă şi evaziune fiscală

10 medici, trimişi în judecată, într-un dosar de fraudă şi evaziune fiscală

15 persoane, dintre care 10 sunt medici, au fost trimise în judecată, vineri, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Oradea,  într-un dosar privind fraudarea bugetului asigurărilor sociale de sănătate prin eliberarea a peste 13.000 de reţete fictive, informează Agerpres.

Astfel, au fost trimişi în judecată medicii Lidia Lavinia Ţuţu, Liviu Stamatian, Oana Pop Vereş, Ramona Laura Şovre, Larisa Mihaela Dumbravă, Elvira Nemeth, Ioan Bugariu, Ioan Cornel Ghiurău, Eniko Peto şi Ilona Darvaş, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic, evaziune fiscală, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Laura Daniela Ciobotaru, Adrian Sergiu Ciobotaru, Ioan Sergiu Bota, Sergiu Emanuel Guiaş, Dixia Barbeş şi Mircea Paul Bărburaş. 

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada 2012 – 2015, Laura Ciobotaru, Adrian Ciobotaru, Sergiu Bota şi Sergiu Emanuel Guiaş au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de acte de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidenţele contabile ale SC Lavanda Farm SRL de cheltuieli fictive cu aprovizionări de medicamente de la SC Alisma Farm SRL Bihor, SC Annet Farm SRL Bihor, SC Azram Pharm SRL Bihor, SC Chamilla SRL Bihor şi SC Farmacia Roza SRL, operaţiuni prin care s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 234.739 lei, reprezentând TVA dedus ilegal. 

Membrii grupării sunt acuzaţi şi că au decontat ilegal din bugetul CAS medicamente compensate sau gratuite, prin intermediul SC Lavanda Farm SRL, în baza unor reţete medicale false emise de către cei 10 medici, prejudiciindu-se astfel bugetul asigurărilor sociale de sănătate cu suma de 2.475.336 lei. 

Procurorii mai arată că, în perioada 2012 – 2015, au fost emise 13.305 de reţete medicale fictive pe numele a 3.049 pacienţi, structurat pe fiecare medic după cum urmează: Laura Ramona Şovre – 631 de reţete medicale fictive, în valoare de 201.094 lei; Lidia Lavinia Ţuţu – 255 de reţete, în valoare de 42.579 lei; Elvira Nemeth – 1.624 de reţete, în valoare de 336.091 lei; Larisa Mihaela Dumbravă – 477 de reţete, în valoare de 73.789 lei; Peto Eniko – 2.268 de reţete, în valoare de 575.659 lei; Ioan Cornel Ghiurău – 1.368 de reţete, în valoare de 348.485,49 lei; Ioan Bugariu – 2.724 de reţete, în valoare de 338.048 lei; Oana Pop Vereş – 2.797 de reţete, în valoare de 431.215 lei; Ilona Darvaş – 401 de reţete, în valoare de 21.860 lei; Liviu Stamatian – 760 de reţete medicale fictive, în valoare de 106.513 lei. 

În luna noiembrie 2014, procurorii au efectuat 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi în judeţul Bihor, la Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea – Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie. 

Conform DIICOT, în perioada 2012 – 2014, membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente “medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu (TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

Cele mai citite

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă