8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecial10 polițiști de frontieră reținuți pentru luare de mită

10 polițiști de frontieră reținuți pentru luare de mită

Zece polițiști de frontieră de la punctul de trecere Giurgiu-Ruse au fost reținuți pentru luare de mită și urmează să fie prezentați magistraților Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

”Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor IONESCU VALENTIN, SOARE DAN GERARD, RADA MARIUS, POPESCU ION-GIGEL, PETRESCU MARIUS, MOCANU CĂTĂLIN, MATEI MĂDĂLIN VICENŢIU, FLORESCU VIRGIL, CIOBANU DOREL, NIȚU COSTIN (toţi angajaţi ai poliţiei de frontieră în punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

În cursul zilei de astăzi, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti”, informează DNA.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:

În punctul de trecere al frontierei Giurgiu – Ruse, la nivelul anilor 2011 – 2014, a fost instituită în rândul poliţiştilor de frontieră o practică infracţională, în sensul de a pretinde şi primi sume de bani, cuprinse între 20 de euro şi 100 de lei pentru ca în schimbul acestor sume, să efectueze un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv să permită unor persoane tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu, contrar dispoziţiilor legale. Astfel, sumele de bani date cu titlu de mită erau introduse, la vedere, în folia de plastic în care se aflau documentele maşinii.

Pentru identificarea persoanelor implicate în activitatea infracţională, în cauză a fost autorizată folosirea unor investigatori sub acoperire, fiind emise, de asemenea, de către instanţa de judecată autorizaţii privind înregistrarea audio-video în mediul ambiental a convorbirilor purtate de oricare dintre investigatori, cu ocazia întâlnirilor pe care urmau să le aibă cu orice angajaţi ai poliţiei de frontieră din punctual de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse sau cu persoane interpuse.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cele mai citite

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă