7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial100% fără precedent. Deschide cazul Turcescu o cutie a Pandorei?

100% fără precedent. Deschide cazul Turcescu o cutie a Pandorei?

Ministerul Apărării Naționale a refuzat, ieri, să comenteze informațiile surprinzătoare dezvăluite de jurnalistul Robert Turcescu, potrivit cărora ar fi fost ofițer sub acoperire cu grad de locotenent-colonel. Realizatorul de emisiuni de televiziune și radio a precizat că alte informații și probe va prezenta doar în instanță.

„MApN nu face nici un fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile țării și consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei Române nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe“. Acesta este comunicatul sec, de doar câteva rânduri, transmis ieri de ministerul condus de Mircea Dușa, ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnalistul Robert Turcescu pe parcursul zilei de duminică.

Mărturisire și probe

Într-o postare intitulată „Mărturisire și spovedanie“, Robert Turcescu a declarat că a fost locotenent-colonel sub acoperire și a prezentat copii ale unui livret militar cu poza sa și două ștate de plată. Din livret rezultă că jurnalistul ar avea, din 14 aprilie 2010, gradul de locotenent-colonel și că ar fi vorba de UM 02515 B, indicativ care aparține Direcției personal și mobilizare din Statul Major General, București. „Da, am fost lt.-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ștatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobriul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi și de judecători drepți“, a fost mesajul transmis de Turcescu.

Ulterior, duminică seară, într-o emisiune la B1 TV, jurnalistul a subliniat că documentele sunt adevărate („Eu le-am primit în mână“, a spus acesta) și că nimeni nu l-a amenințat cu nimic pentru a face dezvăluirea în acest moment. „În ceea ce privește documentele, sunt dispus oricând voi fi chemat de organele de anchetă și de judecători să arăt aceste documente și să spun adevărul și ceea ce știu eu despre aceste lucruri. Atât cât știu și tot ce știu“, a precizat Turcescu. În același registru folosit pe blog, jurnalistul a făcut apoi referire la „povara“ de care s-a eliberat, vorbind despre iertare, har, Dumnezeu, Iad și Rai, despre judecata dreaptă și rânduiala care trebuie ținută.

Turcescu a mai spus că speră ca un proces să fie deschis cât mai curând în cazul său și ca verdictul să vină cât mai repede, arătând totodată că nu știe dacă a încălcat legea prin dezvăluirea făcută și documentele prezentate. Întrebat de ce a ieșit acum cu informațiile, în contextul discuțiilor despre candidatul la președinție care ar fi fost ofițer sub acoperire, jurnalistul s-a mulțumit să spună că a așteptat atâta timp „pentru că atât a vrut El, cel de sus“, pentru că „acum a venit momentul, pentru că e un moment pentru toate“.

Turcescu a mai spus că nu va mai realiza emisiunea la B1 TV și a refuzat să răspundă la întrebările colegilor de platou.

Gradul, deconspirat în 2012

În iunie 2012, Antena 3 a prezentat o listă cu politicieni, jurnaliști și funcționari publici, care au primit diferite grade în Armată de la șeful de atunci al MApN, Gabriel Oprea (actual vicepremier și șef la MAI). Pe listă apăreau mai mulți democrat-liberali (printre care fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ștefan, Liviu Negoiță și Ioan Oltean), dar și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și jurnalistul Robert Turcescu. Antena 3 mai arăta că, în unele cazuri, era vorba de o avansare chiar și cu cinci-șase grade, lucru catalogat ca fiind în afara legii și exclusiv în culpa lui Gabriel Oprea. Ulterior, MApN confirma avansarea lui Robert Turcescu la gradul de locotenent-colonel în rezervă, avansare produsă în data de 14 aprilie 2010.

Printr-o scrisoare deschisă, jurnalistul a arătat, atunci, că a aflat „cu uimire“ de avansare. „Întrucât nu am satisfăcut stagiul militar și nu am solicitat niciodată să fiu încorporat, consider că ne aflăm în fața unei regretabile erori, pe care o consider, încă, făcută accidental și solicit de urgență îndreptarea acestei situații prin revenirea la starea de fapt: cetățean român care nu și-a satisfăcut stagiul militar și, prin urmare, nu poate aparține corpului ofițeresc al Armatei Romane“, scria Turcescu. El mai avertiza că își rezervă dreptul să dea în judecată MApN „pentru prejudicii grave de imagine“.

În noiembrie 2012, ministrul Apărării de atunci, Corneliu Dobrițoiu, decidea revocarea ordinului de avansare pentru Robert Turcescu, Laura Codruța Kovesi și Kelemen Hunor, „ca urmare a solicitărilor proprii“.

Ce spune legea

Divulgarea informațiilor secrete de stat sau a celor secrete de serviciu ori nepublice este pedepsită de noul Cod Penal. „Divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de stat, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute la art. 176, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi“, scrie în noul Cod Penal. Același act normativ spune că se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă „divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane“.

În cazul unui proces, urmează să fie clarificate și întrebările ridicate de unii jurnaliști cu privire la documentele prezentate de Robert Turcescu. Concret, au fost voci care au spus că ofițerii acoperiți nu ar deține livret militar și nici nu ar exista, în cazul lor, ștate de plată tipărite. Alte voci din presă au arătat că livretul postat de Turcescu pe blogul său ar avea probleme la capitolul poză (nu ar fi poză tip) și la codul numeric personal.

Reacții. Premierul nu este surprins

Șeful Executivului a declarat, ieri, că nu l-au surprins mărturisirile jurnalistului, dar a făcut o legătură între acestea și faptul că Traian Băsescu a vorbit în emisiunea lui Robert Turcescu despre candidatura la președinție a unui fost ofițer acoperit. Teoria legăturii s-a regăsit și la fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu: „Cred că este o temă recurentă celei lansate de către președinte și probabil că într-un puseu așa de conștiință domnul Turcescu a ținut să genereze senzație“. Acesta a catalogat dezvăluirile jurnalistului drept „mascaradă“, „picanterie de presă“. Despre „o balivernă“ a vorbit, ieri, și senatorul PSD Daniel Savu, fost ofițer SRI, pe motiv că un ofițer acoperit nu ar avea documente de identitate la MApN și fluturaș de salariu.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă