11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecial11.000 de români au semnat împotriva timbrului de mediu

11.000 de români au semnat împotriva timbrului de mediu

În ultimii doi ani, mii de români au contestat taxa de înmatriculare introdusă de Guvernul Ponta, tocmai pentru că era injustă. Culmea este că printre cei care au căutat soluţii să nu o plătească s-a numărat şi fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb.

Ministrul Muncii Rovana Plumb, fost ministru al Mediului până în martie anul acesta, nu a dorit nici ieri să lămurească situația autoturismului Audi Q7 înmatriculat în Bulgaria, pe care-l folosește familia sa. „România liberă“ a relatat în ediția de ieri că, deși actuala formă a taxei de poluare pentru autoturisme a fost introdusă în timpul mandatului Rovana Plumb, nici măcar demnitarul PSD nu a dorit să o plătească. Pentru a evita să achite timbrul de mediu, ministrul și-a înmatriculat mașina Audi Q7 în Bulgaria. Chestionată în legătură cu acest fapt, Rovana Plumb a negat că ar deține în proprietate un astfel de autoturism.

Citește și: VIDEO: Rovana Plumb fentează o taxă dată chiar de Guvernul din care face parte

„Doamna Rovana Plumb nu deține și nu a deținut în proprietate nici un autoturism marca Audi Q7, înmatriculat în Bulgaria“, a afirmat inițial aceasta. Totuși, reporterii „României libere“ au fotografiat autoturismul în cauză în curtea casei ministrului, șoferul familiei a recunoscut că acesta este folosit de unul dintre fiii politicienei, iar un martor a fotografiat mașina în cauză cu numere de Ruse condusă de soțul Rovanei Plumb încă din ianuarie. Totuși, fostul ministru al Mediului a refuzat să lămurească această situație, pe care inițial a negat-o.

„Această ştire e incredibilă“

Pe de altă parte, românii care au trebuit fie să plătească taxe de poluare de mii de euro, fie au fost obligați să meargă în Bulgaria pentru a-și înmatricula mașinile cumpărate din Uniunea Europeană se arată revoltați de situația în care se află ministrul din Guvernul Ponta.

„Această știre este incredibilă. Noi toți trebuie să achităm timbrul de mediu și cine trebuie să decidă eliminarea timbrului înmatriculează în Bulgaria sau altă țară UE“, ne-a explicat avocatul Marius Coltuc, care a reprezentat numeroși români în procesele intentate statului român pentru recuperarea taxei de poluare.

Acesta a afirmat încă de anul trecut că noul timbru de mediu, impus chiar de către Rovana Plumb, pe vremea când era ministru al Mediului, are un caracter ilicit.

„Dacă luăm declaraţiile Guvernului, şi anume: poluatorul plăteşte dacă are maşina veche şi capacitate cilindrică mare, am spune că nu vor schimba nimic faţă de legea anterioară, decât denumirea. Principiile rămân şi caracterul ilicit al acesteia rămâne“, scria Marius Coltuc încă de anul trecut. Se mai poate ataca această decizie, pentru evitare sau recuperarea banilor?, se întreba apărătorul.

„Răspunsul nu poate fi decât unul: DA. Se mizează pe faptul că românii nu vor ataca aceste decizii ca şi în 2012 într-un număr mare, că durează, şi aşa statul va fi învingător“, a răspuns tot avocatul Marius Coltuc.

După ce anul trecut a intrat în vigoare noua taxă de poluare impusă de Rovana Plumb, care a refuzat ulterior să o schimbe, în ciuda existenței unei inițiative parlamentare în acest sens, mii de români au protestat pentru faptul că sunt obligați să achite în continuare o astfel de taxă.

“Timbrul de mediu nici nu a intrat bine în vigoare că este deja contestat în instanţă de sute de gorjeni! Avocaţii au strâns stive de dosare cu care merg în instanţă să recupereze banii plătiţi de posesorii de autoturisme“, scria anul trecut TV SUD.

O petiție online prin care se reclama ilegalitatea acestei taxe a adunat peste 11.000 de semnături.

De altfel, nemulțumirea românilor față de impunerea unor astfel de taxe la înmatricularea în România a unui autoturism adus din UE este mai veche. Peste 300.000 de persoane care au solicitat restituirea vechii taxe de poluare au obținut decizii definitive ale instanței, conform Realitatea TV, statul fiind obligat să le înapoieze banii.

Cele mai citite

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Oțelul – „U” Cluj 1-0! Trupa lui Dorinel Munteanu, un nou succes în fața „Șepcilor Roșii”

Oţelul Galaţi a învins-o pe Universitatea Cluj cu scorul de 1-0, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a play-out-ului Ligii 1. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă