10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial11 persoane de la Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, trimise în judecată

11 persoane de la Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, trimise în judecată

Fostul director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, şi alte 10 persoane, au fost trimise în judecată, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un dosar de pentru abuz în serviciu şi alte fapte asimilate corupţiei.

Fostul director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, şi alte 10 persoane, au fost trimise în judecată, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un dosar de pentru abuz în serviciu şi alte fapte asimilate corupţiei.

Astfel, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe fostul şef al ONPM, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, una în forma autoratului și una în forma complicității, deturnare de fonduri, una în forma autoratului și două în forma complicității, două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată, abuz în serviciu, în formă continuată şi influențare a declarațiilor.

Comisarul șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), Ion Octavian Nanu, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri,  deturnare de fonduri, una în forma autoratului și trei în forma complicității, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, una în forma autoratului și una ăn forma complicității.

Comisarul șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, Felicia Violeta Popa, a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, deturnare de fonduri, una în forma autoratului și trei în forma complicități, complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Comisarul șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), Aurel Lehăduş, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracțiuni), complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

Comisar șef în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), Dan Cristian Puşcaş, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracțiuni).

Totodată, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui  psiholog în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, Andreea Violeta Liţă, acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cât şi a  comisar șef ONPM, Marcel Daniel Gojmeală, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în (3 infracțiuni dintre care 2 în formă continuată).

Mai mult, procurorii au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar,a comisarului şef ONPM, Marcel Viorel Croitorul, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, sub forma autoratului și a complicității, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, sub forma autoratului și a complicității, cât şi a directorului adjunct ONPM, Cristian Pintilescu, acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat,  obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, comisarul şef ONPM, Răzvan Gabriel Gheorghe şi comisarul şef Ştefan Stan au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri.

Potrivit procurorilor DNA, o parte din persoanele trimise în judecată au format un grup infracţional organizat, între septembrie şi decembrie 2013, la care s-au alăturat şi celelalte persoane, în perioada 2014 – noiembrie 2015, în scopul săvârșirii infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu și abuz în serviciu.

"Astfel, între 2014 şi noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție", se precizează într-un comunicat DNA.

Mai mult, membrii grupării au cumpărat, din banii destinați folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție,de la furnizori preferaţi, bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, precum şi destinate funcţionarilor instituţiei, ori au achiziţionat bunuri şi servicii inutile ori neperformante. 

În 2014 – 2015,  Bărăscu Adrian-Augustin a folosit documente și date inexacte menite să "supradimensioneze" cheltuielile viitoare, destinate protecției martorilor, și anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei, transmit procurorii DNA. La întocmirea documentaţiei aferente achiziţiilor au participat şi Popa Felicia-Violeta,Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel,Gomeajă Marcel-Daniel,Pintilescu Cristian și Lehăduș Aurel, schimbând, în mod ilegal, destinația sumei de 303.240,83 lei, alocate protecției martorilor, pentru înzestrarea sediului ONPM, cât și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

Astfel, o parte din sumele de bani deturnate, în valoare de 106.385,87 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei.

În aceeași perioadă, Croitoriu Viorel-Marcel, Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta și Pintilescu Cristian, în calitate de împuterniciți al ordonatorului terțiar de credite, beneficiind de ajutorul celorlalți membri ai grupului, au schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei totale de 41.698 lei alocate protecției martorilor, în baza unor înscrisuri denumite „note justificative”. Mai mult,  în perioada 2014 – noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziții directe și neperformante (sisteme de supraveghere video și alarmare), Bărăscu Adrian-Augustin împreună cu alți membri ai grupului și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, transmit procurorii DNA.

În aceste condiţii, prejudiciul creat este de 82.409,07 de lei lei, a bugetului destinat protecției martorilor și vătămarea intereselor legale ale martorilor incluși în Program. Banii respectivi, destinați protecției martorilor, au fost folosiți la modernizarea centrului operațional de monitorizare și intervenție pentru servicii de pază și protecție al O.N.P.M, iar furnizorii au beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor remise.

În luna februarie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, beneficiind de ajutorul inculpaților Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel, care au participat la întocmirea documentației prealabile acestei achiziții directe, a încheiat un contract de prestări servicii cu un operator de telefonie mobilă, prin care a achiziționat un pachet de servicii de telefonie mobilă, supraevaluat în raport cu necesitățile punerii în aplicare a măsurilor de protecție dispuse față de martorii incluși în Program.

În această manieră, el a produs un prejudiciu bugetului destinat protecției martorilor în sumă de 64.101 lei, vătămând totodată interesele legale ale martorilor incluși în Program, precizează procurorii DNA.

Mai mult, în 4 august 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director ONPM, a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmații cu vădit caracter intimidant și amenințări, să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale.

Procurorii transmit că au pus sechestru asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților inculpații Bărăscu Adrian-Augustin, Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Popa Felicia-Violeta, Pintilescu Cristian, Nanu Ion-Octavian, Gheorghe Răzvan-Gabriel și, Stan Ștefan.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă