13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial11 persoane, reținute în urma a 37 de percheziții de la Iași...

11 persoane, reținute în urma a 37 de percheziții de la Iași la membrii grupării conduse de interlopul Căpcăunul

În urma celor 37 de percheziții făcute pe raza județului Iași, marți, poliția și procurorii DIICOT au reușit spargerea unei rețele de traficanți de țigări formată din cetățeni români și moldoveni.Anchetatorii au descoperit că gruparea era condusă de Marian Plugaru, zis Căpcăunul, un cunoscut și temut lider al lumii interlope ieșene. Poliția a mai confiscat 11 mașini de lux și teancuri de valută.

Cum acționa rețeaua și cine era liderul grupării

Marian Chirilă Plugaru, zis Căpcăunul, este un cunoscut al lumii interlope ieşene. Începând cu sfârşitul anului 2013, acesta  a  iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat cu caracter transfrontalier, specializat în comiterea de infracţiuni de contrabandă cu ţigarete, din Republica Moldova şi Ucraina.

El era urmat in ierarhie şi sprijinit indeaproape in activitatea infracţională de numitii V.I., cetăţean moldovean care asigura procurarea ţigărilor in Republica Moldova, transportul pană la frontiera verde şi, de cele mai multe ori, trecerea acestora pană pe malul romanesc şi C.S.R.N., care asigura  suportul financiar.

Urmatorul nivel al grupului infracţional organizat este format din persoane care săvarşeau efectiv actele de contrabandă sub coordonarea şi supravegherea directă a celor poziţionaţi la nivelul II şi care acţionau pe cele patru sectoare ale frontierei de stat dintre Romania şi Republica Moldova, de pe raza judeţului Iaşi, fiecare ramură a grupării avand stabilite anume „zone de competenţă” .

 O parte din membrii grupării aveau sarcina de a racola lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi,  prin oferirea unor sume de bani în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

 În acest sens au fost înregistrate denunţuri formulate de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră, referitoare la încercarea de a fi racolaţi de către membrii grupării în scopul facilitării unor activităţi de contrabandă în schimbul unor avantaje materiale.

Membrii grupului infracţional organizat acţionau pe patru sectoare ale frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova, fiecare ramură a grupării având stabilit locul pe unde introduceau ţigările pe teritoriul României.

Perchezițiile

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 30 septembrie a.c., când polițiști de frontieră din cadrul cadrul I.T.P.F. Iași sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iași, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă, împreună cu lucrători din cadrul D.G.A. Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și efective de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobilă Bacău, au efectuat 37 percheziții domiciliare la mai multe locații, de pe rază județului Iași, fiind identificate persoane suspecte că fac parte din gruparea infracțională și duse la audieri. 
  
 În urmă perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: 11 autovehicule de lux (Porsche, Mercedes, BMW etc), importante sume de bani, în lei și valută, arme albe,  aparatură specifică de supraveghere/monitorizare (binoclu, aparatură de vedere pe timp de noapte etc), aparatură de emisie-recepție, zeci de aparate telefonice și cartele românești și alte obiecte/înscrisuri utile cauzei. 
  
 În cauza procurorii D.I.I.C.O.T Iași au dispus măsură reținerii pentru 24 de ore față de 11 inculpați urmând a fi solicitată Tribunalului Iași măsură arestării preventive. 
  
 Pe perioadă documentării cazului, polițiștii de frontieră au descoperit și reținut de la membrii gruparii, în vederea confiscării, cantitatea de 120.000 pachete cu țigări diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 240.000 euro (1.060.800 lei). 
  
 Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iași, în vederea documentării întregii arii infracționale și a recuperării prejudiciului. 

Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 11 inculpaţi urmând a fi solicitată Tribunalului Iaşi măsura arestării preventive.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni  Speciale Iaşi, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Generală Anticorupţie.

 Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmerie Române.

DIICOT mai face preciarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă