12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecial149 de persoane, puse sub supraveghere judiciară

149 de persoane, puse sub supraveghere judiciară

Poliţia Română a luat, în ultima săptămână, măsuri pentru supravegherea judiciară a 149 de persoane, faţă de care instanţele de judecată au dispus măsuri preventive neprivative de libertate. În aceeaşi perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 37 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri, informează Poliția Română.

”În perioada 4 – 11 iulie a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 149 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 31 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 117 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar. Totodată, faţă de o persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 37 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 10 cazuri, cu măsura condamnării cu executare, iar în 12 cazuri cu măsura arestării preventive.

Totodată, măsura controlului judiciar, ce a fost dispusă iniţial a fost înlocuită într-un caz cu măsura condamnării cu suspendare, iar într-un alt caz a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu”, notează IGPR.

De asemenea, în 11 cazuri a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, iar în alte 2 cazuri, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive.

Exemple:

I.P.J. Alba ~ În urma activităţior efectuate de poliţiştii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare – Serviciul de Investigaţii Criminale Alba, a fost înlocuită măsura controlui judiciar, dispusă de Curtea de Apel Alba Iulia, cu masura arestului preventiv, faţă de doi bărbaţi, de 34, respectiv de 30 de ani. Astfel, la data de 9 iulie a.c., au fost emise mandate de arestare preventive pe numele celor doi.

În fapt, în luna martie a.c., faţă de cei doi a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar, în vederea efectuării supravegherii acestora.

Ulterior, la data de 27 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au întocmit dosar penal pe numele bărbatului de 34 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, după ce, în ziua de 26 iunie a.c., ar fi agresat un bărbat de 36 de ani. Din verificări, a reieşit faptul că, în seara respectivă cel bănuit, împreună cu bărbatul de 30 de ani, s-au deplasat la un local din Alba Iulia.

Astfel, cei în cauză au încălcat una dintre obligaţiile stabilite de Curtea de Apel Alba Iulia, respectiv aceea de a nu se deplasa în localuri de alimentaţie publică (restaurante, baruri, dicoteci, cluburi, casinouri).

Totodată, măsura arestului la domiciliu, care era dispusă faţă de un alt bărbat, a fost înlocuită cu măsura arestului preventiv. În urma controlului efectuat de poliţiştii din cadrul Politiei oraşului Cugir la locuinţa acestuia, bărbatul nu a fost găsit, încălcând astfel obligaţia de nu părăsi domiciliul.

I.P.J. Gorj ~ La data de 8 iulie a.c., Judecătoria Tg-Jiu a emis pe numele unui tânăr de 19 ani, din Târgu-Jiu, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, înlocuind măsura controlului judiciar, dispusă de Tribunalul Gorj, la data de 11 iunie a.c..

În fapt, la începutul lunii iunie, acesta a condus pe drumurile publice un autoturism, fără să deţină permis de conducere, cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi a produs un eveniment rutier, soldat cu vătămarea corporală a mai multor persoane, părăsind locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei. Tânărul a fost prins de poliţişti, care au întocmit un dosar penal pe numele lui şi pentru comiterea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi ultraj (fapte prevăzute şi pedepsite de art. 337 şi art. 257 din Codul Penal).

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă