15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecial2014, anul în care liderii PSD au ajuns după gratii

2014, anul în care liderii PSD au ajuns după gratii

Nu mulți s-ar fi așteptat la evenimentele politice care au avut loc anul acesta, în Constanța. Șefii PSD din teritoriu, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, au ajuns după gratii, fiind acuzați de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție de mai multe ilegalități.

Marți, 8 aprilie 2014, a adus câteva ceasuri negre pentru Radu Mazăre, președintele PSD Constanța. Acesta a fost ridicat de la masa unei terase din București, dus la audieri la DNA și reținut pentru 24 de ore. Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”, pentru a-l ajuta pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, la începutul anului 2011, primarul Radu Mazăre a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, susţin anchetatorii, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată. „Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern – n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, arată DNA.

Primarul Constanței a fost eliberat după 24 de ore, pentru că instanța a decis că poate fi judecat sub control judiciar. ”De 10 ani de zile de câte ori sunt chemat, mă prezint şi spun despre ce e vorba. Acolo nu mi s-a dat nici o citaţie şi am fost săltat cu mascaţii pe motiv de urgenţă. De atunci şi până acum au trecut 5 luni de zile şi caracterul ăsta de urgenţă nu l-am mai observat în dosar”, spunea Mazăre în septembrie.

Nicușor Constantinescu, șase luni în SUA

Și vicepreședintele PSD Constanța are probleme cu legea. Nicușor Constantinescu a fost reținut, în noiembrie, în Turcia, după ce a stat circa șase luni în Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a tratat de cancer. Constantinescu a stat patru luni în arest preventiv (de fapt, în spital), fiind ulterior eliberat și anchetat sub control judiciar. Nu are încă voie să ia legătura cu consilierii județeni sau angajații Consiliului Județean. Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează pe terasa unui restaurant din New York.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri. Constantinescu mai este cercetat, alături de Radu Mazăre, și în celebrul dosar al retrocedărilor.  

Cele mai citite

VIDEO. STB are un nou site. Cum să-l utilizezi

Societatea de Transport București (STB) anunță că are un site nou. “Avem site nou! Intră pe www.stb.ro STB este mai accesibil și în varianta digitală. Începând de...

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Tricolorii, aproape de Mondial. România, victorie la limită în barajul cu Cehia

Naţionala de handbal masculin a României a surclasat Cehia cu scorul de 31-30, la Baia Mare, în turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial...
Ultima oră
Pe aceeași temă