13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Ce evenimente vor...

27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Ce evenimente vor avea loc

O serie de evenimente vor fi organizate, miercuri, la nivel internaţional, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Marcarea acestei zile, în 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.

Şi în România vor fi organizare o serie de evenimente în memoria victimelor Holocaustului.

Astfel, înceând cu ora 18.00, va fi organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, de Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (CCCA) şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" (INSHR-EW), la Sala Eliad, din cadrul CCCA (Bucureşti, bd. Mircea Vodă nr.5). Manifestarea va debuta cu un spectacol de teatru, "Interfaţa 3", produs de Asociaţia dramAcum şi CINETic al UNATC I.L. Caragiale, potrivit unui comunicat al Centrului Cultural Casa Artelor, sector 3. 

Spectacolul este conceput de Alexandru Berceanu, dramaturgia este semnată de Andreea Chindris şi Alexandru Berceanu, muzica este compusă de Cătălin Creţu şi Grigore Burloiu, iar tehnologiile din cadrul spectacolului poartă semnătura lui George Rotaru şi Dan Olteanu. 

Seara va continua cu vernisajul expoziţiei de pictură "Memoria Holocaustului", cuprinzând o selecţie din lucrările taberei multianuale de artă "Cum a fost posibil?", proiect iniţiat în România de către INSHR – EW, în parteneriat cu pictoriţa Sarah Einik (Israel) şi în colaborare cu Muzeul Yad Vashem (Ierusalim). 

Manifestarea "Auschwitz", dedicată Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, este organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi Colegiul Tehnic "Samuil Isopescu" pe 27 ianuarie, ora 13.00, în Sala de Artă a Bibliotecii Bucovinei. 

Totodată, va fi vernisată o expoziţie de carte, artă şi documente, va fi proiectat un film documentar producţie BBC, iar scriitoarea Angela Furtună, organizatoarea, începând din 2005, a proiectului, va susţine o conferinţă despre moşteniri, martori şi mărturii post-totalitare, arhive şi pedagogia memoriei, potrivit unui comunicat al Bibliotecii Bucovinei "I.G. Sbiera" Suceava.

Mai mult, pe internet va fi difuzat  filmul de animaţie "Memento", regizat de Zoltan Szilagy, în memoria victimelor Holocaustului şi pentru a marca 71 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau. Filmul, care poate fi urmărit pe internet pe site-ul organizatorilor, va fi difuzat de asemenea de către numeroase canale de televiziune. 

Pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Şimleu Silvaniei şi Zalău va fi organizat, în perioada 1-2 februarie, simpozionul internaţional "Holocaust şi valori identitare evreieşti în Sălaj", organizat de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. 

Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005 îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale care să prezinte generaţiilor viitoare lecţiile Holocaustului, în scopul de a ajuta la prevenirea actelor de genocid. 

De asemenea, respinge orice negare a Holocaustului ca un eveniment istoric, fie integral sau parţial şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea site-urilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului. 

Tema pentru acţiunile de comemorare organizate în 2016 este, potrivit ONU, "Holocaustul şi demnitatea umană". Tema face o legătură între amintirea Holocaustului şi principiile fondatoare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceasta reafirmă credinţa în demnitatea şi valoarea fiecărei persoane, menţionate în Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi dreptul de a trăi fără discriminare şi cu o protecţie egală în faţa legii, care este consacrat în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. 

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă