13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial40 de universitati din tara sunt "bolnave" de nepotism

40 de universitati din tara sunt “bolnave” de nepotism

Viitorul cod al Educatiei ataca nepotismul universitar, dar in foarte mica masura. Ministerul Educatiei vrea ca functiile de conducere dintr-o universitate sa nu mai fie ocupate de doua persoane care sunt in acelasi timp sot si sotie sau tata si fiu. In schimb, nepotii, fratii, cumnatele sau finii vor putea lucra in continuare cot la cot, ocupand chiar functii de conducere in aceeasi universitate, potrivit Realitatea.net.

Nepotismul a imbolnavit peste 40 de universitati din tara, spune un raport al Coalitiei pentru Universitati Curate. In plus, posturile scoase la concurs sunt ''cu dedicatie'', dar beneficiaza de acoperire legala.

De exemplu, la Universitatea din Bucuresti sunt peste o suta de clanuri de familie, iar alte cinsprezece regasim la Universitatea Politehnica. Tot in Capitala, la Universitatea de Stiinte agronomice si Medicina Veterinara, la Universitatea de medicina si farmacie sau la SNSPA, 30%din angajati sunt rude.

Situatia se repeta in aproape toata tara. Spre exemplu, la Universitatea Eftimie Murgu din Resita, Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu sau la Universitatea din Craiova. Acolo, foarte multe rude de gradul I sau II, de la fii si fiice si pana la verisoare si nepoti au fost angajate in structuri conduse de parintii lor, care ocupa functii de decizie la nivelul rectoratului, decanatelor si catedrelor.vAceeasi situatie, de altfel, si la Universitatea Lucian Blaga.

Raportul identifica si cateva universitati unde nu se preda nepotismul. De exemplu, Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti. Una dintre concluziile raportului este ca nepotismul ridica semne de intrebare cu privire la obiectivitatea promovarilor si a evaluarilor colegiale. Acolo unde unul dintre membrii familiei ocupa o functie de conducere, aceasta poate afecta negativ inclusiv distributia normelor didactice si, implicit, a veniturilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă