13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. 48 de percheziții în șase județe și București, la braconierii piscicoli....

UPDATE. 48 de percheziții în șase județe și București, la braconierii piscicoli. 4 tone de sturioni, confiscate de poliție. Restaurante de lux din Herăstrău, suspectate că ar fi cumpărat pește braconat

UPDATE. Pe lângă braconaj, polițiștii verifică și modul în care au fost folosite fondurile primite pentru conservarea biodiversității, potrivit comisarului șef Cătălin Ioniță, șeful Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.

Patru tone de sturion, 80 de kilograme de icre negre, 250 de kilograme de calcan şi peste o mie de kilometri de plase au fost confiscate, vineri, de poliţişti.

Cercetările au fost demarate la sfârşitul anului 2012, când au fost demarate cercetări pe baza unor informaţii care priveau mai mulţi administratori de restaurante de lux din Bucureşti, care cumpărau sturion şi calcan de la braconieri.

Conform polițiștilor de la Investigarea Fraudelor, peştele era braconat din Dunăre şi Marea Neagră, după care era preluat de intermediari care îl transportau până la Bucureşti, unde îl vindeau, mai departe, administratorilor de restaurante de lux. Pentru a nu fi prinşi, braconierii transportau peştele în plase legate de capătul bărcii, pentru a-l putea arunca imediat în cazul în care întâlneau o şalupă a Poliţiei după care, odată ce ajungeau cu prada la mal, o îngropau şi o ţineau sub nisip câteva ore, până când cumpărătorul ajungea la faţa locului.

UPDATE.  Poliţiştii au verificat mai multe restaurante din Parcul Herăstrău şi Cartierul Francez, suspectate că ar fi achiziţionat peşte de la braconieri. În acelaşi timp, anchetatorii au verificat şi provenienţa peştelui scos la vânzare în Hala Obor, unde, de asemenea, există suspiciuni cu privire la provenienţa peştelui.

Percheziții au fost făcute și la o fermă de strurioni din localitatea Tămădău, judeţul Călăraşi, construită cu fonduri europene, pentru a se stabili dacă administratorul afacerii respectă normele impuse de UE.

Conform  B1 Tv, printre unitatile vizate s-ar afla si restaurantul de lux din Herastrau al lui Andrei Nastase, fiul lui Adrian Nastase.

— 

Desfășurare de forțe, vineri, în șase județe și Municipiul București. Aproximativ 400 de polițiști și procurori din cadrul Parchetului General au descins la locuințele unor braconieri piscicoli, dar și la operatorii economici specializați în vânzarea produselor din pește. Este vorba despre specii protejate. În sprijinul anchetatorilor au fost angrenate Inspectoratul General de Aviație al MAI și SRI. 

”În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate cantităţi semnificative de sturioni, calcani, icre negre şi alte specii de peşti care fac obiectul braconajului piscicol. De asemenea, au fost ridicate mai multe instalaţii şi dispozitive de braconaj piscicol”, informează Parchetul General.

Totodată, în continuarea activităţilor mai sus menţionate, în Municipiul Bucureşti se derulează de către poliţişti ai Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi de către inspectori fiscali ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală mai multe controale la operatori economici specializaţi în comercializarea produselor piscicole în vederea stabilirii legalităţii provenienţei mărfii.

Cele mai citite

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă