23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecial50 de copii născuţi prematur în ultimii şase ani s-au întâlnit cu...

50 de copii născuţi prematur în ultimii şase ani s-au întâlnit cu medicii care le-au salvat viaţa

Peste 50 ce copii, născuţi înainte de termen între anii 2009 şi 2015 au venit, sâmbătă, la maternitatea Cantacuzino din Bucureşti, împreună cu părinţii şi bunicii, pentru a-i cunoaşte pe medicii şi asistentele care le-au salvat viaţa şi i-au îngrijit când aveau doar câteva sute de grame, relatează Mediafax.

Mulţi dintre micuţi aveau la naştere doar câteva sute de grame, iar fără personal medical devotat, aparatură de specialitate şi incubatoarele moderne şansa lor de supravieţire ar fi fost infimă. Docmai de aceea, personalul medical care s-a luptat să le salveze viaţa şi-a dorit să îi revadă acum, când au crescut.

“Îngrijim bebeluşii prematuri de la 600 de grame, şi când ating greutatea de 2.300 – 2.400 de grame pot fi luaţi acasă, iar apoi nu îi mai vedem. Îmi doresc să rămână o tradiţie a maternităţii, este o ocazie bună de a ne revedea pacienţii şi de a observa cum au evoluat. Este important să ţinem legătura cu ei” spune Iuliana Păşălan, asistenta şefă a Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino.

“Copilul prematur este la fel ca toţi ceilalţi, numai că sorocul îi vine un pic mai repede şi noi trebuie să îl ajutăm, să reuşim să facem ceea ce mămica lui nu poate să mai facă. Să creem condiţiile ca acesta să se dezvolte, să ajungă ca toţi ceilalţi copii. Faptul că s-au născut înainte de termen nu înseamnă un handicap, ci doar că s-au grăbit un pic”, a completat doctorul Adrian Crăciun, şeful secţiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino.

Acesta a mai explica că oricât de multă aparatură şi oricât de multe incubatoare ar avea un spital, uterul uman nu va putea fi niciodată recreat în totalitate. Însă, aceste dotări sunt vitale pentru a da o şansă micuţilor născuţi prematur să se dezvolte normal, mai ales că rata naşterilor înainte de termen în România este de 11%, iar la maternitatea Cantacuzino anul trecut a fost 34%.

Cel mai mic bebeluş prematur îngrijit la Maternitatea Cantacuzino, o fetiţă din Bucureşti, a avut 600 de grame şi s-a născut la doar 24 de săptămâni de sarcină. Acum, fetiţa a împlinit deja 2 ani, s-a dezvoltat normal, este perfect sănătoasă şi de o energie debordantă. La fel este şi micuţul Radu, care, la naştere avea mai puţin de un kilogram.

“Copilul meu nu mai mişca în burtică. Am ajuns de urgenţă la spital sperând la o minune, iar minunea s-a produs datorită doctorilor de aici, de la maternitatea Cantacuzino. Au reuşit să îmi salveze copilul. Am izbucnit în lacrimi când l-am văzut, era cât o pungă de zahăr, un ghem de sfoară. La 31 de săptămâni avea mai puţin de un kilogram. După două săptămâni a ajuns la un kilogram, a luptat să ajungă la un kilogram. Acum, are un an şi trei luni şi cântăreşte opt kilograme 800 de grame. Nu credeam că o să ajung să îl văd atât de mare, atât de plin de energie, zâmbăreţ, sociabil”, a spus, cu lacrimi de fericire în ochi, una dintre mămicile prezente la reuniunea copiilor născuţi prematur de la Maternitatea Cantacuzino.

“Au fost două cazuri care m-au marcat. În urma cu 15 ani am avut doi baieţi, gemeni, născuţi prematur, care avea fiecate 1.000 de grame, dar nu aveam decât un singur aparat de ventilaţie. Practic, trebuia să aleg pe care dintre cei doi îl salvez. O alegere pe care nimeni in viaţa asta nu ar trebui să fie nevoit să o facă. Am reuşit, însă, cu o muncăa titanică, să îi salvăm pe amândoi. Cel de-al doilea caz a fost al fetiţei care s-a născut în luna a cincea de sarcina şi avea doar 600 de grame. Toată secţia ne-am luptat, patru luni, zi si noapte, pentru ca ea să ajungă la o greutate normală, iar astăzi, la doi ani de la acel moment, am văzut un copil normal, plin de viaţă, de energie. Toţi aceşti copii pe care i-am văzut azi mi-au demonstrat că munca mea, munca noastră, are un rost. Prematurii de ieri sunt copiii de azi şi vor fi adulţii de mâine, iar viaţa merge înainte, asta este tot ceea ce contează”, a spus medicul Adrian Crăciun.

Un alt caz special este cel al cvadrupleţilor din Piteşti, născuţi prematur în decembrie 2015 la Maternitatea Cantacuzino, care cântăreau, împreună, puţin mai mult decât un copil normal.

“Sarcina a decurs minunat în cele şapte luni, dar fiind patru, ultimele două luni nu le-au mai petrecut în burtică. La naştere, Anastasia a avut un kilogram o sută, Eva 1. 225 de grame, Vladimir 1,430 şi Adrian 1,460. Acum, nu pot să îmi imaginez cum este viaţa cu un copil, cred că ar fi extrem de uşoară pentru că eu m-am obişnuit cu greul, iar greul la mine e ceva frumos, de când au apărut ei e ceva frumos”, a spus Monica, mama celor patru copii.

Evenimentul organizat la Maternitatea Cantacuzino a avut loc în cadrul Zilei Prematurului, cu sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Statisticile sunt arată că, în medie, la fiecare şase ore, în România moare un copil mai mic de un an. Ţara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.

 

Cele mai citite

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă