10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPercheziții DIICOT la Academia infractorilor români. Prejudiciul, 10 milioane de euro

Percheziții DIICOT la Academia infractorilor români. Prejudiciul, 10 milioane de euro

Procurorii DIICOT București, efectuează, joi, 52 de adrese în Piatra Neamț. În acest dosar este vizată gruparea ”Academia infractorilor români”, al cărei lider, Marin Botez, este încarcerat la Penitenciarul Iași, pentru tentativă de omor în dosarul lui Puiu Mironescu, informează ziarul local mesagerulneamt.ro.

„Începând din anul 2013, inculpatul a creat Academia Infractorilor Români, o adevărată școală, în care se dădeau teste fizice, psihice și teoretice, iar prima condiție de admitere era domiciliul în județul Neamț”, a declarat Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT.

Membrii grupării se ocupă cu furtul de bunuri din afara țării, bunuri pe care ulterior le valorificau. În acest caz, prejudiciul este estimat la 10.milioane de euro. 

 „Academia avea un regulament foarte strict, iar membrii depuneau un jurământ de credință, prin care-și exprimau loialitatea față de Țâță și de gruparea lui. Inițial au fost în jur de 100 de persoane, dar pe parcurs unele au foat arestate pentru jafuri și tâlhării cu violență, comise în state europene. Astăzi vor fi ridicați 22 de suspecți, care vor fi aduși la audieri, împreună cu liderul lor, de la Penitenciarul Iași. Până în acest moment avem date care indică un prejudiciu de 10 milioane de euro, provocat prin jafuri comise în Marea Britanie, Germania, Belgia, Franța, Italia și Olanda”, informează sursa citată.

Hoţii au acţionat, în ultimii doi ani, în ţări precum Belgia, Andorra, Germania, Austria, Olanda, Croaţia sau Slovenia, ei furând, din magazine de lux, bijuterii şi ceasuri, în valoare totală de zece milioane de euro, conform anchetatorilor.

”Grupul infracţional organizat a fost conceput, iniţiat şi organizat pe criterii militare, având o structură piramidală, cu un lider suprem, identificat în persoana lui M. B. şi mai multe eşaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat şi condus de anumite persoane de încredere ce aveau au grad de „ofiţer". Ultimul eşalon era cel de execuţie, în cadrul acestuia fiind recrutaţi tineri, atât minori, cât şi majori, de regulă provenind din familii dezorganizate, dispuşi să se alăture grupului şi să comită jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport de sumele de bani”, informează un comunicat remis de DIICOT.

Anchetatorii susțin că gruparea ”Academia infractorilor români” avea reguli scrise foarte bine delimitate. Acestea cuprindeau nume, prenume, date despre familia recrutului, cazier, copie a cărţii de identitate, înălţime, greutate, date medicale, fotografie, amprente şi fire de păr pentru ADN. Activitatea infracţională era structurată pe mai multe etape, fiecare dintre membri avănd roluri bine stabilite.

 Procurorii DIICOT susțin că membrii grupului se organizau în aşa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin două uşi securizate. Astfel, la intrare aceștia se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizaţi în femei, pentru a-i determina pe proprietari să deschidă prima uşă de acces, magazinele respective fiind dotate în general cu două uşi de acces tocmai pentru a împiedica jafurile.

Întreaga acțiune nu dura mai mult de 60 de secunde. Hoții asigurau paza perimetrului din exteriorul magazinului, pentru a putea asigura scăparea celor dinăuntru, în acest scop, având şi rolul de a împiedica închiderea şi blocarea uşilor de acces, fiind totodată pregătiţi să creeze diversiune, în sensul aruncării de sticle incendiare care să disperseze atenţia publică şi să facă posibilă scăparea celor implicaţi.

Liderul acestei reţele organizate era interlopul Adrian Marin Botez, prins în 16 ianuarie, după ce a fost căutat mai mult de şase luni, el fiind eliberat din arestul Capitalei, deşi fusese condamnat la zece ani de închisoare pentru că a încercat să îl omoare pe Dumitru Mironescu.

Adrian Marin Botez a fost lăsat să plece de subofiţeri de la arestul Poliţiei Capitalei, deşi primiseră o minută de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care se arăta că Adrian Marin Botez a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare. El a fost prins după șase luni de căutări.

Cei trei subofiţeri de la arestul Poliţiei Capitalei care l-au lăsat liber pe Adrian Botez, după ce acesta a fost condamnat definitiv pentru că a încercat să îl omoare pe Dumitru Mironescu, sunt cercetaţi de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, pentru neglijenţă în serviciu.

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă