21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial70% dintre români dau șpagă la doctor

70% dintre români dau șpagă la doctor

Aproape 70% dintre români susțin că au fost nevoiţi să dea bani medicilor, ca să se intereseze de cazurile lor, iar valoarea medie a mitei este 337 de lei, relatează Mediafax, citând un studiu al Institutului Aspen România. În replică, vicepreședintele Sanitas a arătat că medicii iau șpagă pentru că au salarii mici și nu sunt mulțumiți de condițiile de lucru.

Un studiu Confido arată că, la ultima vizită făcută la medic, 38% dintre români au oferit recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat. "23% dintre pacienţi au apelat la stimulente şi în cazul marii chirurgii, în timp ce 21% dintre aceştia au simţit nevoia recompensării medicului specialist şi în ceea ce priveşte procedurile de tratament de care au beneficiat", potrivit studiului citat.

Autorii studiului au mai arătat că aproape 70% dintre români au spus că au fost nevoiţi să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenţie. Dintre aceştia, 84% au indicat instituţiile publice de sănătate, în timp ce 5% au menţionat instituţiile private.

Conform aceluiaşi studiu, valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic este de 337 de lei şi vizează deopotrivă sistemul public şi privat de sănătate.

Asistentele medicale sunt, potrivit studiului, primele pe lista pacienţilor de oferit șpagă. Astfel, 27% dintre pacienţi spun că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16% şi de infirmieri, cu 15%, se precizează în studiul Confido.

Sanitas: Medicii acceptă mita din cauza salariilor mici

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a recunoscut că situația prezentată în studiu este reală și că motivele pentru care medicii acceptă mita sunt legate de salariile mici, condițiile de muncă nesatisfăcătoare și pentru că așa vor oamenii să se revanșeze față de doctori.

"Am prefera să avem salarii corecte pentru munca prestată, condiţii de muncă mai bune, pacienţii să aibă acces la tratament, medicamente, mâncare şi condiţii mai bune, astfel încât, în cel mai scurt timp, să transformăm aceste atenţii în scrisori de mulţumire sau în, cel mult, un buchet de flori", a mai spus Marius Sepi.

Medici condamnați în 2014 pentru luare de mită

În martie, trei medici de la Spitalul din Târgu Cărbunești au fost condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că i-au cerut unei paciente 1.900 de lei pentru a efectua o cezariană.

Și Aurelia Iolanda Câmpeanu, medic de la Casa de Pensii Mureș, este anchetată penal pentru că a luat mită de la 12 pacienți, pentru a emite sau prelungi decizii de pensionare.

Alți trei medici din județul Caraș-Severin sunt umăriți penal pentru că au luat bani, sume cuprinse între 50 și 100 de euro, de la mai mulți pacienți, ca să le elibereze certificate de invaliditate. Astfel, din locuința unuia din medicii anchetați, șeful Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, procurorii au confiscat peste 108.000 de euro şi 4.120 de dolari.

 

 

 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă