10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialA murit Mircea Albulescu. Va fi înmormântat duminică la Cimitirul Reînvierea

A murit Mircea Albulescu. Va fi înmormântat duminică la Cimitirul Reînvierea

Mircea Albulescu a murit vineri, la varsta de 81 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Îndrăgitul actor avea mai multe probleme cardiace, iar inima sa a cedat. De altfel, în urmă cu doi ani, a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă. 

Într-o emisiune de televiziune marele actor mărturisea: "Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă acum câţiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii şi eu de lumea de dincolo, de lumea ei", adăugând "e bine în viaţa asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât eşti pe val".

Trupul neînsufleţit al actorului Mircea Albulescu va fi depus, sâmbătă, între orele 10,00 şi 13,00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti între orele 10:00-13:00,apoi va fi dus la Capela de la Cimitirul Reînvierea, iar duminică va avea loc înmormântarea, la ora 14:00

Mircea Albulescu (pe numele adevărat Iorgu Constantin V. Albulescu) a fost actor, profesor universitar (Doctor în Arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor. A absolvit Scoala Medie de Arhitectura în anul 1952, iar în 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg și bun prieten cu actorul Amza Pellea.

A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din București, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București și a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care-l considera cea mai prodigioasă dintre activitățile sale artistice și care a constituit subiectul tezei sale de doctorat. Despre Teatrul Național Radiofonic, în care a întruchipat peste 300 de personaje, spune : “ Dacă 1000 de oameni ascultă…fiecare „vede ” altă piesă. Este receptorul cel mai creator” .
Mircea Albulescu a jucat în multe dintre filmele regizate de Sergiu Nicolaescu și aproape în toate filmele lui Mircea Veroiu. A avut roluri importante în filme regizate de: Francis Ford Coppola, Radu Gabrea, Manole Marcus, Mircea Daneliuc, Alexa Visarion, Nicolae Mărgineanu, Nicolae Breban, Dinu Tănase, Mircea Drăgan, Mircea Moldovan, Andrei Blaier.

A fost autor al unor volume de versuri: “Vizite”, “Pajura singurătăți”, “ Fluture în lesă de aur”, “Clanțe”, “Ultimele noduri” și proză: “Bilete de favoare”, “Baraka” și “Bazar sentimental”.

A fost membru al Uniunii Ziariștilor şi Doctor în Arte. Doi ani (1992 – 1994) a fost secretar de stat la Ministerul Culturii. A primit "Ordinul Meritul Cultural" şi "Ordinul Serviciul Credincios" în grad de Comandor.

Din anul 2011 are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, alături de alte personalități ale vieții culturale românești: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei și Sebastian Papaiani. Actorul a fost distins cu Premiul de Excelenţă, în cadrul Galei Radio România Cultural.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...
Ultima oră
Pe aceeași temă