9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO LIVE. A şaptea zi de proteste în Bucureşti împotriva Cabinetului Grindeanu...

VIDEO LIVE. A şaptea zi de proteste în Bucureşti împotriva Cabinetului Grindeanu s-a încheiat. Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă. La Cotroceni, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia preşedintelui

Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă şi luni, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Duminică, peste 600.000 de români au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu. În Capitală, 300.000 de oameni au ieşit în faţa Guvernului, unde au scandat “Hoţii, hoţii” şi “DNA să vină să vă ia”. Potrivit mass-mediei locale, manifestaţia de duminică a atins un nou record de participanţi.

UPDATE 23.00: Aproximativ 1.000 de persoane se mai află, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde se strigă “Aici vom fi, zi de zi”, “Demisia, demisia” şi “Ole, ole, o dorinţă sinceră, România liberă”. Şi contramanifestaţia din faţa Palatului Cotroceni s-a încheiat după mai bine de cinci ore. Demonstranţii l-au acuzat pe Klaus Iohannis că a dezbinat poporul român.

UPDATE 21.45: În Cluj-Napoca, cei aproape 15.000 de manifestanţi încep să se retragă. În Bucureşti, numărul protestatarilor a ajuns la 25.000, iar la Cotroceni mai sunt doar 300 de susţinători ai Guvernului. 

UPDATE 20.45: În Bucureşti sunt peste 15.000 de oameni în Piaţa Victoriei. La fel ca în seara precedentă, s-au aprins lanternele telefoanelor mobile. La Iaşi, cel puţin 300 de oameni strigă “Cine nu sare, nu vrea schimbare”, iar la Braşov, peste 1.000 de persoane cer demisia Guvernului. Demonstraţii se mai desfăşoară şi în Alba Iulia, Sibiu şi Alexandria.

UPDATE 20.30: După ce duminică participanții la proteste au făcut un veritabil tur de forță, coloana formată din aproximativ 6.500 de persoane străbătând cartierele de blocuri de la periferie, Siderugiștilor și Micro 40, numărul participanților s-a diminuat, aproximativ 300 de persoane adunându-se luni seara pe platoul din fața Prefecturii.

Manifestanţii au început să se strângă în fața Prefecturii în jurul orei 18.00, pe fondul sonor al cântecelor din Piața Universității și a piesei dedicate protestelor de liderul trupei Voltaj, Călin Goia, scandând „PSD, ciuma roșie!”, „La închisoare, nu la guvernare!”, „Toate partidele, aceeasi mizerie!”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Dragnea, nu uita, Jilava e casa ta!” și „Dragnea, nu uita, vrem s-avem și cartea ta!”.

Nu l-au uitat nici pe deputatul PSD de Galați, Nicolae Bacalbașa, care s-a remarcat prin remarcile deplasate la adresa protestatarilor, scandând „Bacalbașa și ai lui, rușinea Galațiului!”. 

Cei care protestează la Galați cer demisia guvernului condus de Sorin Grindeanu, pentru că a demonstrat cu pune mai presus interesele unor lideri politici corupți de a-și „albi” cazierele penale și dosarele aflate la Parchete sau în instanțe, decât prioritățile în guvernarea țării.

Unii consideră că, pentru o intrare în normalitate, la conducerea Ministerului Justiției ar trebui să fie investit un tehnocrat din sistemul Justiției, nu un membru al PSD sau ALDE, informează corespondentul RL, Ticu Ciobotaru.

UPDATE 20.15: În aceste momente, în Bucureşti, în faţa Guvernului sunt peste 10.000 de demonstranţi. La Cotroceni s-au adunat aproximativ 2.000 de persoane care cer demisia preşedintelui Iohannis. În municipiul Cluj-Napoca, potrivit corespondentului RL, Claudiu Pădurean, protestează peste 7.000 de oameni, aceştia aflându-se în Piaţa Avram Iancu şi bulevardul Eroilor. 

UPDATE 20.00: Protestatarii au ieşit pe strâzi şi în alte oraşe ale ţării, într-un numpr cu mult mai mic faţă de amplele manifestări de duminică, când, peste 600.000 de oameni au cerut, la unison, demisia Guvernului. În Constanţa sunt 800 de persoane pe străzi, iar în Galaţi, 300, transmit corespondenţii RLL, Cristi Hagi şi Ticu Ciobotaru. Şi clujenii au ieşit în Piaţa Unirii, unde continuă protestele, la fel în Timişoara, Craiova şi Iaşi.

Scandări împotriva Guvernului se aud şi pe străzile Londrei şi a altor oraşe europene, unde românii continuă să îşi arate solidaritatea faţă de cei rămaşi în ţară.

UPDATE 19.00: Între 2.000 şi 3.000 de protestatari s-au adunat, la această oră, în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestanţii scandează “Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, “Jos Dragnea”, “Jos Iordache”, “Hoţii”,”Demisia”, “PSD, ciuma roşie”. Circulaţia în zonă se desfăşoară normal.

UPDATE 18.30: Câteva sute de persoane s-au adunat, luni, în faţa Guvernului pentru a continua protestele. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care Guvernul Grindeanu a procedat privind modificarea Codurilor Penale. Pe de altă parte, în faţa Palatului Cotroceni, surse afirmă că s-au fi strâns sute de persoane cu pancarte pe care se poate citi ”Iohannis nu uita, corupția e la DNA, ”Respectați votul românilor”, ”DNA, fără cucuvea”, ”Demisia Iohannis, șase case”. 


Şi la Cotroceni continuă contramanifestaţia PSD. Aproximativ 100 de persoane cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Majoritatea sunt protestatari pensionari și spun că vor ca vocea lor să fie auzită. Ei susțin Guvernul Grindeanu, contestat în Piața Victoriei, duminică, de 300.000 de oameni.

Corneliu Olăroiu, bărbatul din Alba Iulia, protestează împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Bărbatul ţine în mâini o cutie de carton pe care scrie ”Jos Iohanis Kovesi”.

”Am venit să protestez în solidaritate cu cei de la Palatul Cotroceni, pentru jos Iohannis şi jos Kovesi, care ne-au distrus ţara şi fac cel mai mare rău românilor. Nu este un preşedinte să ţină cu toţi românii. El a făcut haosul din ţară şi trebuie tras la răspundere. Nu a ajutat poporul cu nimic. Am venit de o oră şi voi sta aici până mâine”, a declarat Corneliu Olariu.


Citeşte şi: FOTO+VIDEO. Peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui

Citește și: Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de PSD și Liviu Dragnea | ANALIZĂ

Liviu Dragnea, președintele PSD, al Camerei Deputaților și șeful real al Guvernului, a anunțat că îi propune premierului să abroge Ordonanța 13, prin care s-a modificat legislația penală în folosul politicienilor penali. Motivul: nu vrea război social. Minciună!

În realitate, Avocatul Poporului, juristul Victor Ciorbea, i-a arătat lui Dragnea greșelile de neconstituționalitate din textul redactat de oamenii ministrului Justiției Florin Iordache. Așa a aflat Dragnea că nu-i poate trece ordonanța de Curtea Constituțională, cu toate că majoritatea judecătorilor sunt apropiați de PSD. Dacă lasă ordonanța să parcurgă traseul judecății la CCR, adică alte cel puțin cinci zile de proteste masive în Capitală și țară, Dragnea și PSD nu au decât de pierdut. Încrederea propriilor alegători, altădată captivi ai PSD, se va prăbuși. Așa că Dragnea a ales o retragere strategică. Citește mai departe aici … 


Sâmbătă seară, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că Executivul se va reuni duminică într-o ședință de urgență, în care va abroga Ordonanța de Urgență 13, privind modificarea Codurilor Penale. El a mai spus că nu dorește să dezbine România, după ce, în cursul zilei, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat la DC News, că îi va propune acest lucru prim-ministrului, din cauza protestelor.

“Am ascultat şi am văzut în aceste zile foarte multe opinii din partea colegilor de partid (n.r. PSD), am auzit vocea străzii. Vin azi să vă spun decizia mea ca prim-ministru. Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două, este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva. Ca prim-ministru că anunţ că am luat câteva decizii. Mâine vom face de urgenţă o şedinţa de guvern pentru abrogarea OUG. Abrogarea e termenul folosit de Administraţia Prezidenţială când ne-a cerut. Vom găsi termenul legală că să nu între în vigoare – abrogare, prorogare”, a declarat, sâmbătă seară , Grindeanu. 

Și președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului de mai multe ori să abroge ordonanța și se va adresa, marți, plenului Parlamentului, pe tema modificării Codurilor Penale. Și ambasadele occidentale s-au arătat îngrijorate de modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, cerând Guvernului Grindeanu să continue lupta împotriva coruptiei. 


Citește și: Iohannis are soluții pentru Grindeanu. Președintele României ar putea să destituie guvernul marionetă al condamnatului Liviu Dragnea

Președintele Iohannis poate destitui guvernul Grindeanu dacă împotriva acestuia va fi declanșată urmărirea penală. În 2006, fostul șef al statului, Traian Băsescu, a utilizat acest instrument oferit de Constituție… citește mai departe aici .. .


​Sâmbătă seară, aproximativ 420.000 de români au ieșit în stradă, în cea de-a cincea zi consecutivă de proteste, de la adoptarea OUG 13. 

LIVE VIDEO + FOTO. A şasea zi de proteste în Bucureşti şi în ţară, cu peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi


Citește și opinii ale jurnaliștilor Rl pe această temă:

Sabin Orcan, director editorial: Drepturile omului în țara borfașilor

Rpzvan Chiruță, redactor-șef print: Confesiunea unui naiv faţă cu un atac banditesc 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă