19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAcademia Română recidivează și învie ideile lui Ceaușescu. Absolvenții de învățământ superior,...

Academia Română recidivează și învie ideile lui Ceaușescu. Absolvenții de învățământ superior, obligați să rămână în țară sau să plătească

Într-un studiu publicat recent pe site-ul Academiei Române se propune ca absolvenții cu studii superioare care au studiat la stat, fără plată, vor să emigreze să-și plătească facultatea.

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea țării, credem că se impune ca orice absolvent de învățământ superior beneficiar al subvenției de la buget să fie obligat să lucreze în țară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenționate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani – Volumul III, Partea a 2-a, publicată recent pe site-ul Academiei.

Autori: Ecaterina Andronescu și prietenii

Din echipa care a elaborat această parte a studiului, referitoare la educație, fac parte două personaje controversate, apropiate PSD: Ecaterina Andronescu și Ioan Aurel Pop. Capitolul „Școala și Educația în viziunea Academiei Române” a fost coordonat de Ioan Dumitrache, membru corespondent al Academiei Române. Dumitrache, fost rector al Politehnicii din București, este el însuși un apropiat al Ecaterinei Andronescu. Nu este prima oară când astfel de idei vin dinspre PSD: în octombrie 2015, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a cerut ca absolvenții facultăților de medicină să-și plătească studiile, dacă vor să emigreze.

O astfel de măsură ar putea veni în contradicție cu legislația europeană privind libera circulație a forței de muncă.

Propunerea a mai fost avansată și de Nicolae Ceaușescu care, într-o serie de discursuri de la sfârșitul anilor 80, a spus că toți cei care părăsesc țara nu vor primi pașaport până când nu-și plătesc educația. Parțial, ea a fost pusă în practică: în cadrul procesului de vindere a etnicilor germani către Germania de Vest – ei putea pleca după ce R.F.G. plătea, neoficial, câteva mii de mărci pentru fiecare emigrant – costul absolvenților de studii superioare era mult mai mare.

Pop, apărătorul guvernărilor PSD

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș Bolyai, a mai fost recent în centrul unui scandal. În plină dezbatere legată de OUG 13/2017, când zeci de mii de oameni manifestau împotriva guvernului Grindeanu, Pop a inițiat un apel, semnat de 84 de membri ai Academiei – ulterior, doi și-au retras semnătura și s-au disociat – în care cerea păstrarea „identității, suveranității și unității naționale” și denunța încercările „recurente de „regionalizare” a României sau de creare de enclave autonome pe baze etnice”. „Preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de „regionalizare” a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone, ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acţiuni, ne pronunţăm cu tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale, solicităm instituţiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept”, au scris academicienii.

Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, s-a retras de pe lista semnatarilor acestui apel, spunând că nu a știut ce conține apelul și nu este de acord cu ideile sale. Și teologul şi filozoful Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române, a anunţat că se disociază de apelul grupului de iniţiativă din Academia Română pentru că nu oglindeşte convingerile sale creştine. „Nu sunt de acord cu derapajul Academiei Române spre acele chestiuni politice care ţin de competenţa preşedinţiei şi a guvernului”, a scris Dancă.

În 2012, Pop a criticat dur CNATDCU pentru că – chiar înainte de a fi lăsat fără atribuția verificării doctoratelor, de către ministrul Liviu Pop – a decis că Ponta a plagiat. „În cazurile de plagiat se pronunţă nişte organisme abilitate ale statului român şi eu nu sunt de acord cu dezordini şi indiscipline, există comisii de etică care se pronunţă. Consiliul general de atestare a diplomelor şi titlurilor universitare, care a luat această decizie în cazul lui Victor Ponta, nu are atribuţii directe în cazurile de plagiat”, a declarat rectorul UBB. 

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă