15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialANCHETĂ PENALĂ. Zeci de persoane audiate toată noaptea după carambolul sângeros cu...

ANCHETĂ PENALĂ. Zeci de persoane audiate toată noaptea după carambolul sângeros cu patru morți și 57 de răniți de pe A2. Șoferii au condus orbește prin ceață

Trei persoane au murit şi 57 au fost rănite în urma accidentului în lanţ produs, duminică dimineaţă, pe Autostrada Soarelor, la kilometrul 67 pe sensul de mers către Constanţa. Au fost implicate 29 de maşini, iar ISU a activat planul roşu de intervenţie. Cazul a devenit penal, fiind declansata o ancheta. Un sofer de camion care ar fi efectuat o manevră fără să se asigure e primul suspect, au anunșat inițial anchetatorii.

UPDATE. 23.30 Procurorii au continuat audierile târziu în noapte, zeci de martori fiind chemați să dea declarații în fața anchetatorilor. Cele 30 de mașini implicate în carambolul sângeros de sâmbătă dimineață, de pe Autostrada 2. Surse apropiate anchetei, citate de televiziunile de știri, au spus în jurnalele de la mizeul nopții că încă nu se știe exact cum s-a provocat accidentul.

UPDATE: 19.45. Comisarul-șef George Grigore a declarat pentru televiziunile de știri că este cel mai grav accident rutier din ultimii ani. Întrebat ce măsuri luase Poliția Rutieră înainte de accident, pentru a ajuta șoferii care circulau pe condiții meteo extreme, comisarul-șef a dat un răspuns șocant: Am luat măsuri, centrul infotrafic a transmis informări către presă

”Principalele cauze sunt viteza neadapatată condițiilor meteo rutiere, vizibilitate sub 20 de metri și nepăstrarea distanței față de autovehiculul din față. La 3 kilometri înainte de locul accidentului era un echipaj al Poliției Rutiere care staționa cu lămpile aprinse, acest echipaj s-a deplasat la locul accidentului.

Pe panoul cu mesaje variabile de la kilometrul 64 era un mesaj că e limită de viteză la 60 de kilometri pe oră. Nu putem spune acum cine e vinovat. Prim procurorul de la Parchetul Lehliu face audieri, la sediul Politiei A2. Sunt audiați 20 de șoferi care nu sunt în spital. Se fac inspecții tehnice pe toate mașinile implicate în accident si expertize. Am luat măsuri, centrul infotrafic a transmis informări către presă”

 

UPDATE. 19.20. Bilanțul accidentului a ajuns la 4 morți. 25 de răniți sunt internați în spitalele din București.

UPDATE: 19.00. Surse citate de Digi 24 au informat că în timpul audierilor de la Poliția Rutieră s-a aflat că primul impact care a declanșat accidentul ar fi fost produs de un șofer în vârstă care circula mai încet pe banda a doua a autostrăzii. Reporterii Digi 24 spun că sursele citate le-ar fi indicat că bărbatul a declarat polițiștilor că circula încet pe a doua bandă de frică să nu fie vreun vehicul staționat pe prima bandă a autostrăzii. Șeful Poliției Rutiere a anunțat o declarație de presă la ora 19.30

UPDATE 15:12. Toți cei nouă răniți în accidentul rutier produs sâmbătă pe A2 și care au fost internați la Spitalul Bagdasar Arseni din București sunt conștienți și stabili, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Florin Bică.

Potrivit acestuia, doi din cei nouă răniți sunt copii.

Medicul a precizat că mai sunt așteptați să vină la Bagdasar Arseni încă cinci răniți de la Spitalul din Lehliu Gară.

UPDATE 14:45. Două dintre victimele accidentului de pe A 2 aflate la Spitalul de Urgenţă Floreasca sunt în stare critică, una fiind în operaţie. La Spitalul Floreasca se mai află în acest moment şase răniţi, printre care sunt şi cei doi în stare critică. Unul dintre aceştia este supus unei intervenţii chirurgicale. Un al dolea rănit se află la Secţia de Terapie Intensivă, informează News.ro.

UPDATE 14:10. Asistentii sociali ai AsproAs, cu care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are un protocol se colaborare, s-au activat pentru a-si oferi sprijinul familiilor victimelor din spitale.

Carambolul de pe A2 este cel mai grav de când s-a deschis Autostrada Soarelui, spune directorul adjunct al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română

„În acest accident au fost implicate 29 de vehicule. Din primele cercetări a rezultat faptul că cauza principală pentru care s-a produs accidentul este neadaptarea vitezei la condiţiile meteo rutiere. O ceaţă foarte densă, cu o vizibilitate sub 20 de metri”, a declarat pentru News.ro, comisarul-şef George Grigore, director adjunct al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, care susţine că acesta este cel mai grav accident de când a fost deschisă autostrada A2.

Una dintre ipotezele anchetei este că o maşină a ieşit din parcarea de la kilometrul 67 fără ca şoferul să se asigure, acesta este primul suspect pentru anchetatori. Grigore mai spune că accidentul de sâmbătă este cel mai grav eveniment rutier care s-a produs vreodată pe Autostrada Soarelui. Detalii aici!

UPDATE 14:00. La momentul producerii accidentului în lanţ de pe A2, panourile de atenţionare instalate pe Autostrada Soarelui, pe sensul Bucureşti-Constanţa funcţionau şi aveau următorul mesaj: “Atenţie! km 96 – km 117+500 limită de viteză 60 km/h !”, precizează, într-un comunicat, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Mesajele afişate, în format text sau pictograme, rulează în funcţie de situaţia din teren, la notificarea Poliţiei Autostrăzi şi au ca principal scop oferirea participanţilor la trafic de informaţii suplimentare pentru siguranţa circulaţiei.

UPDATE 13:28. Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară a deschis dosar penal în cazul accidentului în lanț produs sâmbătă dimineață pe autostrada A2, iar potrivit datelor actuale încadrarea este de ucidere din culpă și vătămare corporală însă nu au fost identificați deocamdată cei vinovați.

Citeşte aici ce a declarat Liliana Bănescu, prim procuror în cadrul instituției.

UPDATE 13:10.  41 de persoane rănite în accidentul în lanţ au fost transportate la spitale din Bucureşti. 13 victime sunt la Spitalul Bagdasar, 11 la Spitalul Floreasca, 5 la Spitalul Sf. Pantelimon, 5 la Spitalul Universitar, 4 la Spitalul Elias şi 3 la Spitalul Sf. Ioan, precizează DGU.

UPDATE 13:00. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanța, traficul rutier este în continuare întrerupt pe sensul de mers către Constanța, la kilometrul 67, din cauza accidentului rutier în lanţ. Citeşte aici rutele ocolitoare.

UPDATE 12:45. Comisar-șef de poliție George Grigore, director adjunct la Direcția Rutieră din cadrul Poliției Române, a declarat sâmbătă, că, potrivit primelor cercetări, în zonă s-ar fi produs două accidente foarte apropiate unul de celălalt.

UPDATE 12:40. 11 răniţi în carambolul produs pe Autostrada Soarelui au fost transportaţi, până la momentul transmiterii ştirii, la Spitalul Floreasca din Capitală, patru victime au ajuns la Spitalul Pantelimon, iar alte cinci, la Spitalul Bagdasar-Arseni, au declarat reprezentanţi ai spitalelor pentru MEDIAFAX.

UPDATE 12:30. Poliţiştii fac, sâmbătă măsurători astfel încât să stabilească toată dinamica accidentului.

„În acest accident au fost implicate 29 de vehicule. Din primele cercetări a rezultat faptul că cauza principală pentru care s-a produs accidentul este neadaptarea vitezei la condiţiile meteo rutiere. O ceaţă foarte densă, cu o vizibilitate sub 20 de metri”, spune comisarul-şef George Grigore, director adjunct al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română.

Una dintre ipotezele anchetei este că o maşină a ieşit din parcarea de la kilometrul 67 fără ca şoferul să se asigure. Grigore mai spune că accidentul de sâmbătă este cel mai grav eveniment rutier care s-a produs vreodată pe Autostrada Soarelui.

Este cel mai grav accident din istoria Autostrăzii Soarelui, spune comisarul-şef George Grigore, director adjunct al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română.

UPDATE 12:20. Secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat spune că toate victimele accidentului de pe A2 au fost preluate de ambulanţe şi transportate către spitalele din Bucureşti şi Călăraşi. 

Trei dintre răniţi au ajuns deja la Bucureşti, a declarat pentru Radio România Actualităţi, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu. Ea a precizat că un bărbat de 56 de ani, cu fractură de gambă, a fost dus la Spitalul Judeţean Ilfov, iar alţi doi pacienţi au fost transportaţi la Spitalul Bagdasar Arseni – un bărbat de 37 de ani, cu traumatism de coloană cervicală şi o femeie de 42 de ani, cu suspiciune de fractură de coloană. 

UPDATE 11.46 La accidentul în lanţ au intervenit 8 ofiţeri, 86 de subofiţeri, 9 medici şi 22 de asistenţi, precizează DGU. Detalii aici.

UPDATE 11:22: 33 de persoane au fost transportate până la această oră la spitale. 8 dintre ele au fost trimise la Spitalul Floreasca, precizează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. În acest accident au fost implicate 60 de persoane, 3 persoane au decedat, 41 au fost transportate la spitale, 16 au refuzat transportul.

UPDATE 11:00. Intervenţia în cazul accidentului de pe A2, soldat până în prezent cu 4 morţi şi 39 de răniţi, este îngreunată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a afirmat sâmbătă secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit acestuia, dintre persoanele rănite unele sunt în stare gravă.




“Există şi persoane în stare gravă, erau şi persoane încarcerate. (…) Un bilanţ final o să îl avem când se termină intervenţia”, a spus Raed Arafat la Digi24.

El a precizat că, până în acest moment, intervenţia a decurs normal.

“Din păcate, intervenţia a fost îngreunată din cauza condiţiilor meteo şi ceaţă, deci nu puteau să meargă cu viteza care ar fi putut să meargă ambulanţele şi maşinile de pompieri într-o situaţie de vreme normală. (…) Numărul echipelor va tot creşte până la momentul în care intervenţia este finalizată’, a mai afirmat Raed Arafat.

UPDATE 10.22. 15 persoane au fost transportate la Spitalul Lehliu, iar alte 6 au fost trimise la Bucureşti: trei la Spitalul Sf. Pantelimon, două la Spitalul Bagdasar, şi una la Spitalul Floreasca. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pune la dispoziţie două numere de telefon pentru familiile celor implicaţi în accident: 021.264.85.15 si 021.264.85.16.




UPDATE 10:00. Purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi, Ovidiu Tătăranu, a declarat, pentru AGERPRES, că a fost activat planul roşu de intervenţie, la faţa locului intervenind echipaje de pompieri, SMURD, ambulanţe SAJ din trei judeţe – Bucureşti, Călăraşi şi Constanţa.

‘Este vorba despre un accident în lanţ în care sunt implicate cel puţin 20 de autovehicule. Au fost 9 persoane încarcerate, acum au fost descarcerate de către echipele de intervenţie. Avem confirmat până acum, din păcate, un număr de 4 persoane decedate. Colegii îmi spun că numărul răniţilor este de peste 30 de persoane, se intervine pentru salvarea lor la faţa locului, în acest moment nu vă pot preciza spre ce spitale de urgenţă sunt direcţionaţi’, a declarat reprezentantul ISU Călăraşi, pentru AGERPRES.

Potrivit sursei citate, accidentul s-a produs la ora 8,37, pe fondul condiţiilor meteo de ceaţă intensă, iar inclusiv la această oră în zonă vizibilitatea este redusă din cauza ceţei.

UPDATE 9:58. Numărul victimelor este în continuă creştere. ISU Călăraşi spune că ar fi 38-39 de persoane rănite.

UPDATE 9:55: Numărul victimelor a ajuns la 32, iar din cauza ceței, nu pot interveni elicopterele SMURD, precizează Poliţia Rutieră. Au fost prealertate toate spitalele de urgență din București.

UPDATE 9:50. La fața locului a fost trimis spitalul mobil. Sunt 20 de mașini implicate, dintre care 2 microbuze. Sunt 20 de victime, dintre care 4 decedați, iar 7 persoane au fost descarcerate. Se intervine cu 10 SMURD, 10 SAJ-uri, 3 mașini de descarcerare.

————————–

UPDATE 9:40. Din primele date a reieşit că accidentul s-a soldat cu aproximativ 20 de victime, dintre care patru decedate, potrivit unui comunicat al Poliţiei Rutiere. 15 maşini s-au ciocnit, sâmbătă dimineaţă, pe Autostrada A2, pe sensul de mers către Constanța, la kilometrul 67. ISU a activat planul roşu.

UPDATE. Au fost chemați pompierii din Călărași și cei din București. Intervin la această oră cel puțin 4 autoutilitare de descarcerare. Două persoane sunt prinse între fiarele contorsionate.

Potrivit Centrului Infotrafic, impactul s-a produs din cauza ceții.




Două persoane sunt în stare mai gravă, iar echipajele de urgenţă analizează dacă este necesar trimiterea unui elicopter SMURD pentru preluarea măcar a uneia dintre aceste victime.

Este posibil ca accidentul să fi fost cauzat de ceaţă.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanța, traficul rutier este întrerupt pe sensul de mers către Constanța, la kilometrul 67 şi recomandă conducătorilor auto să manifeste înțelegere față de situația creată și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri prezenți la fața locului.




Totodată, recomandă celor care încheie coloanele de autovehicule care se formează în zona producerii accidentului să pună în funcţiune luminile de avarie pentru a-i atenţiona pe cei ce vin din spate să încetinească în timp util.

Foto: Facebook / ISU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă