12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAccidentul de elicopter. Arafat: S-a intervenit cât de repede a fost posibil....

Accidentul de elicopter. Arafat: S-a intervenit cât de repede a fost posibil. Nicușor Constantinescu: La preluarea de către SMURD, elicopterul avea flotoare

UPDATE. Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, întrebat despre accidentul de elicopter, l-a acuzat pe secretarul de stat Raed Arafat că a schimbat destinația elicopterului, care a fost preluat de SMURD fără acceptul său, el susținând că la preluarea de către SMURD elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are, conform Mediafax.

Nicușor Constantinescu a declarat, marți, că acest elicopter a fost achiziționat de Consiliul Județean în 2013, prin Programul Transfrontalier România-Bulgaria, iar destinația lui era să salveze vieți omenești din România și Bulgaria, conform programului transfrontalier.

Constantinescu l-a acuzat pe secretarul de stat în MAI Raed Arafat că a schimbat destinația acestui elicopter.

”Din păcate, destinația acestui elicopter a fost schimbată de către domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinația contractului și s-a întânmplat nenorocirea pe care ați văzut-o ieri. Ăsta este adevărul pe care nu vrea nimeni să-l spună (…) Am refuzat să predau în 2013 acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației. Eu, Nicușor Constantinescu, nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului, care este România-Bulgaria, care este configurat, pregătit (…) I-am spus: «domnule Arafat, domnule secretar de stat, dacă vrei semnează dumneata pe contract, anulează-l, semnează, răspunde în fața lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană și eu ți-l dau”, a susținut președintele CJ Constanța.

El a mai spus că atunci când a fost preluat de SMURD elicopterul avea flotoare, care i-ar fi putut permite să aterizeze pe apă.

”Acest elicopter nu mai are folotoare, acest elicopter are două motoare, ca dacă se oprește unul să funcționeze celălalt (…) Să răspundă cine a tăiat flotoarele”, a mai susținut Constantinescu.

Secretarul de stat Raed Arafat susține că, în cazul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol nu se putea interveni mai repede în condițiile organizării existente, relatează Mediafax.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, marţi, la Spitalul Judeţean din Constanţa, că la Ministerul de Interne se pregăteşte o analiză a modului în care s-a intervenit în cazul elicoperului SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol, dar informațiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util.

"La Bucureşti, la centrul de comandă al MAI se pregăteşte tot firul situaţiei, cu ore, cu minute, cu tot, care va fi pus la dispoziţia domnului prim-ministru în cursul acestei zile şi care va fi dat publilcităţii pentru a se înţelege ce s-a întâmplat", a declarat Arafat.

Citește și: UPDATE. GALERIE: Toate cele 4 persoane aflate la bordul elicopterului SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol AU MURIT. Raportul, prezentat premierului. Ce spune ROMATSA

El a spus că, din informaţiile pe care le are în prezent, primul echipaj de intervenţie a ajuns la faţa locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11.

”Din timpii pe care îi am și care au fost dați, da, nu există mai repede decât atât să intervii în condițiile organizării existente, care a permis ca sub 16 minute să ai toate echipajele de intervenție la fața locului. Avem apelul la 16.11 și la 16.30 deja era toată lumea acolo și șefa SMURD a spus că atunci când a sosit la fața locului, adică la 16.35-16.40, pe apă erau deja două ambarcațiuni ale pompierilor”, a declarat Arafat, întrebat dacă el consideră că s-a intervenit la timp.

Întrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru ca cele patru persoane să fie salvate, Raed Arafat a răspuns: ”Sunteți convinși că aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, în viață? Eu nu știu acest lucru”.

Arafat a recunoscut că prima victimă scoasă din apă, medicul Laura Vizireanu, a fost adusă la mal cu o barcă pescărească, el spunând că împreună cu victima se afla în barcă şi un paramedic pompier.

"S-a intervenit şi cu nave de pompieri şi cu nave de pescari din zonă. Cum este şi normal, oamenii au intervenit când au văzut ce s-a întâmplat, dar în ambarcaţiunea care a adus-o la mal pe colega noastră era un paramedic pompier, asta este dovada că pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au rămas acolo să continue cercetările şi un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal", a spus Raed Afarat.

Arafat a precizat că primele două victime au fost scoase din apă de către scafandrii de la ISU, iar celelalte două de scafandrii MApN, intervenţia acestora fiind dificilă.

"Scafandrii au intervenit în condiţii extrem de grele, în altă ţară probabil spuneau să continue căutările a doua zi. Primii doi au fost scoşi la suprafaţă de scafandrii pompieri, iar ceilalţi doi de scafandrii specializaţi, care au lucrat în condiţii grele şi periculoase", a afirmat Afarat.

El a mai precizat că la căutări a participat şi ambarcaţiunea Jupiter, a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenesti pe Mare (ARSVOM), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care a venit la faţa locului din iniţiativa pilotului, pentru că șalupa se află în conservare pe timpul iernii, conform protocoalelor.

"Nava Jupiter a participat la căutări din propria iniţiativă a pilotului şi mulţumim pentru acest lucru, dar nava respectivă este în conservare de la sfârşitul sezonului estival, treuia să nu fie în apă, ci să fie conservată. Nava are statut de navă în conservare, nu e navă de intervenţie", a spus Raed Arafat, întrebat de ce nu a fost solicitat ajutorul acesteia.

Întrebat despre relatările martorilor, care au spus că au auzit strigăte de ajutor din partea membrilor echipajului elicopterului SMURD imediat după prăbuşire, Arafat a spus că şi acest aspect trebuie verificat deoarece leziunile suferite de victime le-ar fi pus în imposibilitatea de a striga după ajutor.

Raed Arafat a spus că, pe lângă hipotermie, victimele au suferit şi fracturi, iar una dintre ele a fost găsită chiar în scaunul ei, sub apă.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că sunt verificate toatea aspectele legate de intervenţia de pe lacul Siutghiol şi că dacă vor fi găsite probleme acestea vor fi corectate şi vor fi luate măsuri, iar dacă există vinovaţi procurorii vor stabili acest lucru, fiind în desfăşurare o anchetă a Parchetului Militar.

La bordul elicopterului SMURD prăbușit se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani.

Toate cele patru persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului în lacul Siutghiol, iar operațiunile de căutare și salvare a acestora au durat peste 12 ore.

Reprezentanții Agenției Române de Salvare a Vieții Omenesti pe Mare (ARSVOM) spun că dacă ar fi fost anunțați despre prăbușirea elicopterului SMURD ar fi putut ajunge la locul tragediei în cel mult zece minute, pentru că pe lacul Siutghiol, în apropierea locului tragediei, se afla șalupa Jupiter.

”Nu ne-a chemat nimeni acolo. Nu am fost alarmați. În momentul în care m-am autosesizat, am trimis în zonă echipajul cu șalupa Jupiter de pe lacul Siutghiol și cu trei scafandri. (…) Am văzut întâi pe televiziuni și m-am autosesizat. Am anunțat directorii, șalupa și scafandrii, pe care i-am trimis acolo. Am intervenit benevol. Nu am mai așteptat să fim solicitați. Sunt situații de forță majoră în care noi nu așteptăm să fim solicitați, trimitem oameni. De la ora 16.50 și până dimineață la 04.30, când s-a recuperat ultimul trup, șalupa a stat în zonă”, a spus Iulian Crețu, director în cadrul ARSVOM.

El a precizat că ARSVOM nu a fost anunțată prin 112 despre producerea accidentului, alerta fiind dată numai la intervențiile pe mare, dar dacă s-ar fi întâmplat acest lucru șalupa putea ajunge în cel mult zece minute la locul prăbușirii elicopterului SMURD.

”Suntem arondați la serviciul de urgență 112, dar pe parte maritimă, prin Centrul Maritim de Coordonare. Dacă 112 ne-ar fi anunțat pe noi, în 5, maxim 10 minute, eram în zonă. Dar noi nu am fost anunțați. Nimeni nu și-a imaginat că noi, fiind agenție de salvare pe mare, avem o șalupă și pe lac. (…) De unde se afla șalupa, puteam ajunge în maximum 10 minute în zonă”, a mai spus Iulian Crețu, precizînd că imediat după ce a aflat despre accident a sunat la Căpitănia Mamaia, dar nu i-a răspuns nimeni.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor, au confirmat, într-un comunicat de presă transmis marți, că șalupa ARSVOM a fost implicată în acțiunile de căutare și de sprijin ”ca urmare a autosesizării”, menționând că ambarcațiunea ar fi trebuit să fie trasă pe uscat, la mal, la finalul sezonului estival.

”O șalupă a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a fost implicată în acțiunile de căutare și de sprijin pe care ISU Constanța le-a derulat în cazul prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol. Intervenția șalupei a venit ca urmare a autosesizării Autorității Navale Române în cazul accidentului aviatic. Șalupa ARSVOM urma să fie urcată pe uscat, la mal, după ce a asigurat intervenții specifice pe durata sezonului estival”, se menționează în documentul citat.

Cele mai citite

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă