13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAccidentul din Apuseni: Rudele Aureliei Ion, pentru prima dată la locul tragediei

Accidentul din Apuseni: Rudele Aureliei Ion, pentru prima dată la locul tragediei

La împlinirea unui an de la accidentul aviatic din Apuseni, rudele studentei Aureliei Ion au urcat pentru prima dată pe Vârful Petreasa, la locul tragediei, informează Mediafax.

Rudele tinerei decedate în accident precum și o parte din moții care au ajutat la căutarea și salvarea victimelor și reprezentanţii administraţiei locale au participat, marți, într-o biserică din comuna Horea, la sluja de comemorare a pilotului Adrian Iovan și a studentei Aurelia Ion.

Primarul comunei Horea, Marin Nicola, a înmânat familiei studentei o plachetă cu titlul de cetăţean de onoare al comunei post-mortem, pe care administraţia locală i l-a decernat anul trecut Aureliei Ion.

"Va rămâne mereu în memoria moţilor care au făcut tot efortul să îi salveze", a spus edilul din Horea, care şi-a exprimat tristeţea pentru faptul că localnicii nu au ajuns la timp pentru a-i salva şi pe pilot şi pe studentă.

Un alt parastas în memoria pilotului şi a studentei a avut loc, sâmbătă, pe Vârful Petreasa, la ceremonie, organizată de Romaniţa Iovan, participând peste 150 de persoane, rude şi apropiaţi, dar şi localnici, printre care şi cei care au ajutat la căutarea epavei avionului.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie 2014 şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ șase ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Ancheta procurorilor în cazul accidentului aviatic a început în 11 februarie 2014. Atunci, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. Câteva zile mai târziu, în 17 februarie 2014, a fost începută urmărirea penală şi pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

În tot acest timp, de la debutul anchetei şi până în prezent, 209 persoane au fost audiate pe parcursul a 2.354 de ore de anchetă. Între acestea sunt trei părţi civile şi 206 martori.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă