17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialActiviștii romi avertizează: Bercea Mondial nu este reprezentativ pentru comunitatea romilor!

Activiștii romi avertizează: Bercea Mondial nu este reprezentativ pentru comunitatea romilor!

11 organizații non-guvernamentale care apără drepturile romilor avertizează, într-o scrisoare deschisă, că ”referirea obsesivă a unui număr important de formatori de opinie la apartenenta etnică a domnului Sandu Anghel” (implicat în scandanul șantajării lui Mircea Băsescu) va duce la consolidarea ideii că etnia romă și infracționalitatea sunt legate.

Organizațiile arată că Bercea Mondial nu este reprezentiv pentru comunitatea romilor, ”având în vedere că majoritatea etnicilor romi nu au privilegiul de a avea fini procurori, polițiști, frați de președinți. Cei mai mulţi dintre romi trăiesc în pragul sărăciei extreme, marginalizați, alţii muncind şi plătind taxe, confruntându-se cu o discriminare moștenită în spațiul românesc, exploatați de către privilegiații politic similari domnului Sandu”.

Totodată, ONG-urile condamnă etichetarea secretarului de stat Daniel Vasile, președinte al Agenției Naționale pentru Romi, drept ”mafiot” de către presa românească.

”Relaţia profesională dintre doi demnitari nu se transforma, în mod automat, într-una cu caracter infracţional, doar pentru că unul dintre cei doi este etnic rom. Chiar dacă pare incredibil, pentru unii formatori de opinie, romii pot fi și altceva decât infractori, iar domnul Daniel Vasile este un exemplu în acest sens”, se arată în scrisoarea deschisă.

În plus, activiștii mai cer o colaborare mai strânsă între autoritățile publice, societatea civilă și mass-media, pentru ca inegalitățile dintre romi și alte grupuri etnice să fie reduse și pentru ca presa să nu mai folosească în relatări termenul de ”țigan”.

Scrisoarea deschisă este semnată de Asociaţia Romano ButiQ, Alianţa Civică a Romilor din România, Asociaţia „Thumende” Valea Jiului, Centrul pentru Educaţie şi Incluziune Socială, Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome „E-Romnja”, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Centrul Cultural al Romilor „O’ Del Amenca”, Asociaţia Romilor „Frăţia”, Asociaţia Aleşilor Locali Romi din România, Centrul de Resurse „Apollo” Ploieşti și Centrul de Studii Juridice şi Drepturile Omului.

Raportul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, publicat la sfârșitul anului 2013, arăta că 58% dintre români nu ar accepta un rom ca rudă, iar cea mai discriminată etnie este, în continuare, cea romă.

Cele mai citite

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

Cutremur puternic în apropierea graniței dintre Mexic și Guatemala

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs duminică dimineață în apropierea coastei statului mexican Chiapas, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite, potrivit Reuters. Cutremurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă