16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul ouălor Kinder. Procurorul-șef al DIICOT susține că acuzațiile jurnaliștilor The Sun...

Scandalul ouălor Kinder. Procurorul-șef al DIICOT susține că acuzațiile jurnaliștilor The Sun privind exploatarea prin muncă a unor copii români sunt false. Dosarul a fost clasat. Cotidianul a urmărit să promoveze senzaționalul, în detrimentul informațiilor realle

 

UPDATE 19.00: Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că părinţii copiilor care ar fi fost obligaţi să asambleze jucării pe sume derizorii nu au exercitat niciun abuz asupra acestora, aşa cum reieşea dintr-un reportaj al jurnaliştilor britanici de la „The Sun".

„Concluziile Biroului Teritorial din Satu Mare au fost că părinţii minorilor, aşa cum au fost aceştia descrişi în articolul jurnaliştilor englezi, nu au exercitat niciun abuz asupra copiilor lor, care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică a acestora, ba chiar, din anchetă a rezultat că se ocupă şi că sunt responsabili de creşterea şi educarea copiilor. Este doar un alt articol tendenţios al jurnaliştilor englezi referitor la persoane din România. (…) Noi nu avem autoritate asupra cetăţenilor străini care comit fapte în afara României, decât dacă au victime cetăţeni români. Aici, probabil că este la latitudinea persoanelor incriminate în articolul din ziar dacă vor să facă sau nu un demers judiciar împotriva jurnaliştilor", a declarat, pentru Mediafax, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu.

Dosarul a fost clasat

 

Într-un comunicat de presă, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare precizează că dosarul familiei din orașul Carei care și-ar fi pus copiii să asambleze ouă cu jucărie a fost clasat.

„Prin ordonanța din data de 7.04.2017, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism — Biroul Teritorial Satu Mare au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de minori. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a constatat că nu au fost sesizate aspecte care să ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care să pună în primejdie viața, securitatea fizică, psihică și integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin muncă de către părinții acestora. Din analiza stării de fapt și a probelor administrate în cauză, rezultă că nu s-a exercitat de către părinții minorilor niciun abuz asupra copiilor care să pună în primejdie viața, securitatea fizică și psihică, integritatea lor prin prisma unei exploatări prin muncă sau a altei forme de exploatare", informează sursa citată.

Procurorii susțin că părinții se implică în mod responsabil în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, depunând eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simțindu-se în siguranță alături de ei.

„Se poate astfel observa caracterul tendențios al cotidianului britanic <<The Sun>> acesta urmărind să promoveze senzaționalul, în detrimentul informațiilor documentate și reale", au mai precizat procurorii.

În consecință, DIICOT au anunțat că în acest dosar „este incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art.16 alin.(1) lit.a, respectiv fapta nu există".

 


Pocurorii DIICOT din Satu Mare au anunțat că acuzațiile jurnaliștilor The Sun legate de exploatarea prin muncă a unor copii sunt false. Jurnaliştii ar fi regizat momentele în care copiii au fost fotografiaţi lângă mormanele de jucării ce urmau să fie asamblate, potrivit Digi24.

 

În noiembrie 2016, DIICOT a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care şi-ar folosi copiii pentru a ambala jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această tema, că totul este o înscenare şi că i s-ar fi promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

„Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este OK. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus «Haide, fă şi tu poză». S-a uitat şi n-a înţeles ce zice pe engleză”, a declarat Timea Jurj, pentru Digi 24, în noiembrie 2016, când a izbucnit scandalul, potrivit sursei citate.

Jurnaliştii The Sun susţineau că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. De asemenea, copii români cu vârste de doar şase ani ar participa la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată, potrivit jurnaliștilor britanici.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă