18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialAdjunctul IPJ Ilfov, Nicolae Valentin Baicu, schimbat din funcție

Adjunctul IPJ Ilfov, Nicolae Valentin Baicu, schimbat din funcție

Comisarul-șef Nicolae Valentin Baicu, adjunctul IPJ Ilfov, sancționat în urmă cu doi ani, după ce japoneza Yurika Masuno a fost ucisă de Vlad Nicolae, a fost eliberat din nou din funcție, din dispoziția inspectorul general al IGPR, la solicitarea inspectorului șef de la Poliția Ilfov.

Nicolae Valentin Baicu a fost schimbat din funcție și în ianuarie 2013, în locul său fiind atunci împuternicit Cătălin Spirache, şeful Secţiei 19 Poliţie din Bucureşti. Motivele invocate la acea dată au fost ”deficienţe manageriale” identificate de către Corpul de Control al ministrului, în urma controlului efectuat în perioada 3-27 septembrie 2012 la Poliţia  Ilfov şi Secţia Regională de Poliţie Transporturi (SRPT) Bucureşti. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a precizat, în acel moment,  într-un comunicat de presă că Baicu a fost sancţionat cu trecere într-o funcţie inferioară, în urma finalizării cercetărilor efectuate de Consiliul Superior constituit la nivelul IGPR.

Verificările la IPJ Ilfov şi SRPT Bucureşti au fost declanşate la scurt timp după ce studenta japoneză Yurika Masuno a fost ucisă în 17 august 2012 de Vlad Nicolae. Acest caz a scos la iveală faptul că Vlad Nicolae – vinovat de alte două crime, tâlhării şi violuri-  fusese lăsat în libertate din neglijenţa anchetatorilor.  În urma controalelor, şi-au pierdut funcţiile şeful SRPT Bucureşti, Marian Roşescu, şi cel al Poliţiei Ilfov, Emanuel Nica. De asemenea, al doilea adjunct al şefului IPJ Ilfov, Ionel Lefter, a fost sancţionat cu mustrare scrisă şi mutat la Poliţia Otopeni.

Baicu a fost singurul care a contestat însă sancțiunea și a fost menținut în funcție până luni, 28 aprilie 2014, când, ”prin dispoziție a inspectorului general, la propunerea șefului I.P.J. Ilfov” acesta a fost eliberat din funcția de adjunct al inspectorului șef”, conform unui comunicat al IGPR.

Totodată, prin dispoziție a inspectorului general al Poliției Române, cu data de 25 aprilie a.c., comisar de poliție Gheorghe Anton Cristian, șef al Serviciului de Investigații Criminale Ilfov, a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, pe linie de poliție judiciară.

”Cu aceeași dată, prin dispoziția inspectorului general, comisar-șef de poliție Frunzeanu Ștefan, șef Secție nr.1 Poliție – D.G.P.M.B., a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, pe linie de ordine și siguranță publică”, mai arată IGPR.

Cele mai citite

Reforma poliției americane s-a amânat chiar și la patru ani de la decesul lui George Floyd

Moartea lui George Floyd a devenit un strigăt de mobilizare pentru echitate și justiție rasială, dar patru ani mai târziu, calea spre o reformă...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea ca Rusia să atace România: “Suntem pregătiți”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o declarație sâmbătă, că România este o țară sigură și că nu există motive de îngrijorare în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă